Ћин: Рат у Украјини води невидљива рука која се залаже за наставак сукоба

Танјуг
Ћин: Рат у Украјини води невидљива рука која се залаже за наставак сукоба

ПЕКИНГ - Чини се да украјинску кризу води нека "невидљива рука" која се залаже за одуговлачење и ескалацију сукоба, изјавио је данас кинески министар спољних послова Ћин Ганг.

-Невидљива рука користи украјинску кризу у циљу одређених геополитичких агенди. Сукоб, санкције и притисци неће ријешити проблем. Процес мировних преговора треба да почне што је прије могуће уз поштовање легитимних безбједносних проблема свих страна - рекао је Ћин новинарима на маргинама годишњег засиједања парламента у Пекингу, преноси АП.

Кинески министар је такође саопштио да његова земља није испоручивала оружје ниједној страни у украјинском сукобу, у тренутку када амерички званичници говоре о неодређеним "посљедицама" по Пекинг, ако пошаље помоћ у наоружању Русији.

-Нисмо у сукобу и не обезбјеђујемо оружје ни једној страни. Дакле, на основу чега дискусија о кривици, санкцијама и пријетњама Кини? Ово је апсолутно неприхватљиво - нагласио је Ћин.

Он је додао да је политика Вашингтона према Кини  „потпуно одступила од рационалног и здравог пута“, преноси АП.

-Ако САД не притисну кочницу, већ наставе да иду погрешним путем, никаква заштитна баријера не може спријечити искакање из шина и сигурно ће доћи до сукоба и конфронтације - рекао је кинески министар .

Ћин је додао да је "такво риваластво безобзирно коцкање, при чему су улози фундаментални интереси два народа, па чак и будућност човјечанства".

Након што је кратко служио као амбасадор у Вашингтону, Ћин је крајем децембра именован за министра спољних послова, што је нижа функција од оне коју врши директор Канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК) Ванг Ји, наводи АП.

Он је на конференцији за штампу поновио критике на рачун недавног обарања наводног кинеског шпијунског балона изнад источне обале САД, и саопштио да је та инцидент "узрокован вишом силом" и да је Вашингтон "претјерано  реаговао, злоупотријебио силу и драматизовао ситуацију, стварајући дипломатску кризу која се могла избјећи".

У дијелу обраћања које се односи на Тајван, острво које Пекинг сматра својом територијом, Ћин је ово питање назвао првом црвеном линијом која се не сме прећи у односима САД и Кине, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана