Чин позвао Блинкена да се САД не мијешају у унутрашња питања Кине

Танјуг
Foto: Архива

ПЕКИНГ - Кинески министар спољних послова Ћин Ганг је данас у телефонском разговору са америчком државним секретаром Ентонијем Блинкеном поручио да би САД требало да престану да се мијешају у унутрашње послове његове земље, наводи се у саопштењу кинеског министарства спољних послова.

Разговор два висока званичника одржан је уочи планиране посјете Блинкена Пекингу, са циљем стабилизације напетих односа између двије земље око неколико питања, од оптужби за шпијунажу до сукоба око полупроводника, преноси Ројтерс.

Током разговора Ћин је саопштио да се нада да ће САД показати разумијевање, ефикасно управљати разликама и промовисати комуникацију и сарадњу.

Ћин је такође нагласио да би САД требало да поштују суштинске забринутости Кине, као што је питање Тајвана.

Такође је изразио наду да ће се кинеско-амерички односи стабилизовати и вратити на пут здравог и стабилног развоја.

Кинеско министарство спољних послова тек треба да објави информације о Блинкеновом путовању, али је један амерички званичник прошлог петка саопштио да ćе амерички државни секретар боравити у Пекингу 18. јуна, без навођења више детаља, преноси Ројтерс.

Блинкен је у фебруару отказао планирани пут у Пекинг због наводног кинеског шпијунског балона који је летио изнад територије САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана