Цијена нафте у паду

Срна
Цијена нафте у паду

ЊУЈОРК - Цијена нафте на свјетском тржишту данас је пала за око два одсто, упркос наглом паду залиха сирове нафте у САД и након јачања долара усљед бојазни да би Министарство финансија могло да повећа каматну стопу.

Јачи долар могао би да нанесе штету глобалној потражњи за нафтом која би тиме била много скупља за власнике других монета. Инвеститорима, такође представља проблем висока инфлација у Европи и неуравнотежени економски подаци у Кини, која је највећи свјетски увозник нафте.

У Лондону је цијена сирове нафте “брент” из Сјеверног мора пала за 1,23 долара или 1,5 одсто и сада је 83,54 долара по барелу.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте мања за 1,23 долара или 1,5 одсто и сада износи 79,63 долара по барелу.

“Цијене нафте су у паду што је одговор на јачање америчког долара што утиче и на ризична средства након раста инфлације у Европи. И даље вјерујем да је пажња тржишта превише усмјерена на испоруку након смањења дневне производње чланица ОПЕК и да је потражња за нафтом у свијету много слабија него што се очекивало”, нагласили су аналитичари тржишта из фирме “Ритербах и сарадници”.

Према подацима америчке Администрације за енергетске информације /ЕИА/ залихе сирове нафте у САД пале су више него очекивано за 4,6 милиона барела. Аналитичари су предвиђали пад од 1,1 милион барела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана