Цијена нафте порасла за два одсто након напада Хута

Ројтерс
Foto: Илустрација

ХЈУСТОН - Цијена нафте је порасла за више од два одсто у понедјељак након што су напади јеменских Хути побуњеника на бродове у Црвеном мору пореметили поморску трговину и повећали трошкове набавке.

Норвешки брод је нападнут у Црвеном мору у понедјељак, а нафтна компанија БП је саопштила да је привремено обуставила све пролазе кроз ову руту. Друге бродарске фирме су током викенда рекле да ће избјегавати ту руту.

Цијена сирове нафте је порасла за 1,91 долар, или за 2,5 одсто, на 78,46 долара по барелу.

Оба референтна показатеља цијене нафте су прошле седмице забиљежила мали раст, након седам седмица пада, након састанка америчке Федералне резерве који је подстакао наде да су завршена повећања каматних стопа америчке централне банке и да су на путу смањења.

„Сада треба узети у обзир и повећане трошкове набавке јер све већи број нафтних танкера зауставља све пловидбе кроз Црвено море“, рекао је Фавад Разавзада, аналитичар тржишта у СтоунИкс-у.

Око 15 одсто свјетског поморског промета пролази кроз Суецки канал, најкраћи поморски пут између Европе и Азије. Лондонско поморско осигуравајуће тржиште је у понедјељак проширило подручје у Црвеном мору које сматра високоризичним, чиме се повећавају премије које бродови плаћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана