Цијена нафте порасла након изненадног смањења производње ОПЕК+

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Раст цијена нафте на 86 долара по барелу након што су највећи свјетски произвођачи најавили изненадно смањење производње вјероватно ће изазвати нове тензије са САД док западне владе покушавају да обуздају инфлацију, преноси данас Гардијан.

Организација земаља извозница нафте ОПЕК+, која укључује главне произвођаче Саудијску Арабију, Ирак и Русију, саопштила је да ће смањити производњу за око милион барела дневно, што представља око 3,7 одсто глобалне потражње.

Одлука је изазвала тренутни скок фјучерс уговора на нафту Брент за мај, при чему је међународна референтна вриједност за цијене нафте јутрос порасла за више од седам одсто на 86 долара по барелу.

Акције највећих произвођача нафте у Великој Британији скочиле су као одговор на веће цијене нафте.

Акције БП и Шел су јутрос порасле за 4 одсто, што их чини највећим растом на ФТСЕ 100.

Компаније ФТСЕ 250 Харбоур Енергy и Туллов Оил порасле су за скоро 6 одсто и 4 одсто.

Према писању Гардијана, иако су представници ОПЕК+ истакли да је овај потез имао за циљ да подржи стабилност тржишних цијена, неки аналитичари сматрају да чланице те организације заправо хоће вечи профит.

"Званично, картел жели стабилност цијена на нафтним тржиштима. Али у ствари, они једноставно желе више цијене", изјавила је виша аналитичарка швајцарске банке Свисквот Ипек Озкардескаја.

До смањења производње долази након пада цијена нафте у прва три мјесеца ове године.

Међутим, западне владе су забринуте да би одлука ОПЕК+ да подстакне цијене могла да нашкоди напорима да се обузда инфлација која је првобитно била погоршана геополитичким тензијама након руске инвазије на Украјину.

Главни тржишни аналитичар у ЦМЦ Маркетс УК Мајкл Хјусон оцијенио је да је мало вероватно да ће се инфлација повући у скорије вријеме.

"Најава ОПЕК+ да ће смањити производњу за 1,1 милион барела дневно од сљедећег мјесеца, може показати како економски подстицај у виду недавног пада цијена енергије почиње да се преокреће, ако најновији скок цијена нафте добије снагу и крене ка 100 долара по барелу", додао је Хјусон.

Сједињене Америчке Државе су се оштро противиле смањењу производње ОПЕК+, што би могло да изазове даљи скок цијена горива и потрошачких трошкова у ширем смислу.

"Не мислимо да су резови препоручљиви у овом тренутку с обзиром на неизвесност тржишта – и то смо јасно ставили до знања", изјавио је портпарол америчког Савјета за националну безбједност.

Нова смањења производње у ОПЕК+ почеће у мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана