Цијена нафте и 100 долара до краја године

Танјуг
Foto: Илустрација

РИЈАД/ МОСКВА/ ПЕКИНГ - Велика глобална потражња за нафтом, посебно из Кине, заједно са извјештајима о смањењу залиха сирове нафте широм свијета, сугерише да би цијене нафте могле да достигну 100 долара по барелу прије краја године.

У најновијој анализи угледног портала Оил Прајс наводи се да земље Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) у овом тренутку производе мање нафте због саудијског добровољног смањења производње и обуставе утовара сирове нафте на нигеријском терминалу Форкадос због ризика од цурења. 

Бројке варирају у зависности од извора, али истраживање Ројтерса показало је да је ОПЕК у јулу смањио своју производњу нафте за 840.000 барела дневно (бпд) у односу на јун.

Резултати су већ видљиви, пошто цијене нафте расту, наводи аналитичарка Ирина Слав.

Нафта Брент се раније ове седмице продавала за 85 долара по барелу, док је америчка нафта ВТИ порасла близу 82 долара по барелу.

Главно питање је колико ће поскупјети нафта прије него што ОПЕК одлучи да укине резове и обнови производњу нафте у пуном капацитету, а неизвјесно је да ли ће моћи да подстакне производњу довољно брзо ако то буде потребно.

Аналитичари су раније рекли да је Саудијској Арабији потребно да цијена нафте буде 90 долара по барелу да би наставила са својим амбициозним плановима јавне потрошње који чине програм диверзификације "Визија 2030".

Ако се све кључне пројекције потражње остваре, то значи да би нафта могла поново да достигне цијену од 100 долара по барелу прије краја године, наводи се у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана