ЦИА уводи сопствени модел вјештачке интелигенције

Танјуг
ЦИА уводи сопствени модел вјештачке интелигенције

ВАШИНГТОН- Америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА) спрема се да покрене функцију сличну програму OpenAI која ће користити вештачку интелигенцију (AI) да би аналитичарима омогућила бољи приступ интелигенцији отвореног кода.

То је дио шире владине кампање да искористи моћ вештачке интелигенције у такмичењу са Кином, која настоји да постане глобални лидер у овој области до 2030, а након критика да се тај извор споро користи, преноси Блумберг.

-Прешли смо пут од новина и радија, новина и телевизије, новина и кабловске телевизије, до интернета и великих података, само настављамо у том правцу. Морамо пронаћи иглу у пласту сена -рекао је директор ЦИА-иног одељења "Open-Source Enterprise" Ренди Никсон.

-Тај AI алат ће омогућити корисницима да виде оригинални извор информација - рекао је Никсон, додајући да је функција ћаскања логичан део брже дистрибуције обавјештајних података.

- Онда можете то да подигнете на сљедећи ниво и почнете да ћаскате и постављате питања машинама како би добили одговоре - рекао је Никсон, чије одјељење надгледа обавјештајне податке добијене из јавно и комерцијално доступних извора.

Он је рекао да агенција помно прати америчке законе о приватности.

ЦИА није објавила који модел вештачке интелигенције ће користити за покретање новог алата или како ће заштитити информације од цурења на отворени интернет. Агенција је истакла своје ширење партнерства са технолошким сектором посљедњих година.

Алат вјештачке интелигенције биће доступан обавјештајној заједници САД од 18 агенција, која укључује ЦИА, Националну безбједносну агенцију, Федерални истражни биро и агенције које воде гране војске,

Овај алат неће бити доступан креаторима политике и јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана