ЦИА планира формирање виртуелне руске државе

Танјуг
ЦИА планира формирање виртуелне руске државе

МОСКВА - Америчка Централна обавјештајна агенција /ЦИА/ разматра пројекат стварања виртуелне наводно легитимне руске државе ван Руске Федерације, такозване "Руске Републике", на чијем челу би била "привремена администрација", изјавио је начелник руске Спољне обавјештајне службе Сергеј Наришкин.

"Циљ САД је да дестабилизују ситуацију у земљи уочи предсједничких избора 2024. године.

Самопрогнане опозиционе снаге ће, такође, покушати да створе мрежу антивладиних ћелија унутар Русије како би унаприједиле своје амбиције", рекао је Наришкин. Он је навео да би то била својеврсна самопроглашена влада која би дјеловала ван земље. Наришкин је цијелу ову идеју описао као апсурдну, наводи "Раша тудеј".

Он није прецизирао за које личности из руске опозиције очекује да ће слиједити упутства ЦИА, али је као могућу странку издвојио Форум слободне Русије, који је 2016. године формирао шаховски мајстор Гари Каспаров.

Ова група одржава скупове два пута годишње у Литванији и води списак Руса за које вјерује да су саучесници предсједника Владимира Путина у "незаконитом преузимању власти" за будуће кривично гоњење. Форум финансира и друге опозиционе групе као што су "Легија слободе Русије" и "Руски добровољачки корпус", које у својим редовима имају чланове на неонацистичким ставовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана