Четворо ухапшених у Шпанији и Њемачкој због снабдјевања Хезболаха дијеловима за дронове

Танјуг
Foto: Guardia Civil

МАДРИД - У Шпанији су ухапшене три особе и још једна у Њемачкој под сумњом да припадају мрежи која је снабдјевала либанску милитантну групу Хезболах дијеловима за дронове камиказе који би били коришћени у нападима на сјеверу Израела, саопштиле су данас шпанске власти.

Истрага је почела у Шпанији када је Цивилна гарда открила “сумњиве операције” шпанских компанија које воде либански држављани, а које су укључивале велике количине материјала и компоненти за производњу дронова способних да носе експлозив од неколико килограма, наводи се у саопштењу.

Власти вјерују да је Хезболах можда направио неколико стотина дронова са овим компонентама, преноси Асошиејтед прес.

Шпанске компаније, као и друге у Европи и широм свијета, куповале су артикле укључујући електронске компоненте за навођење, погонске пропелере, бензинске моторе, више од 200 електромотора и материјале за труп, крила и друге дијелове дронова, наводе истражитељи.

Дијелови које је набавила криминална мрежа, а која је сада демонтирана, идентификовани су у беспилотним летјелицама које су користили милитанти Хезболаха у нападима на Израел након почетка рата у Гази, који је покренут нападом Хамаса на Израел 7. октобра.

Од тада је у израелским ваздушним ударима на Либан погинуло више од 450 људи, углавном бораца Хезболаха, али и више од 80 цивила. 

На израелској страни је убијен 21 војник и 13 цивила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана