Четворица Јеховиних свједока осуђена на по седам година затвора у Русији

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА- Руски суд осудио је четворицу Јеховиних свjедока на по седам година затвора након што их је прогласио кривим за координацију екстремистичких активности, саопштио је портпарол те вjерске групе.

Руски Врховни суд прогласио је Јеховине свjедоке "екстремистима" још 2017. године, забранивши ту групу и ликвидирајући њених скоро 400 огранака широм земље. 

Европски суд за људска права пресудио је 2022. да је забрана незаконита, преноси Ројтерс.

Од тада су се рације, испитивања и затварања сљедбеника редовно дешавали у Русији, која је бројала око 175.000 активних верника у вријеме забране, наводи се на руском сајту групе.

"Русија наставља да бесрамно користи своје антиекстремистичко законодавство како би забранила, затворила, а повремено тукла и мучила Јеховине сведоке", рекао је портпарол Јарод Лопес за Ројтерс путем е-поште.

Око 790 чланова групе је кривично оптужено или је под истрагом због своје вјере, а 147 их је осуђено прошле године, рекао је Лопес.

"Правни систем Русије постао је катедрала екстремизма", рекао је он.

Вјерским животом у Русији доминира православна црква, коју подржава предсједник Владимир Путин. Неки православни ауторитети сматрају Јеховине свједоке за "тоталитарну секту", наводи британска агенција.

Шестомјесечно суђење четворици мушкараца у Самари, граду на југозападу Русије завршено је осуђујућим пресудама на по седам година затвора за сваког оптуженог.

Мушкарци, Арам Данијелијан, Денис Кузјанин, Сергеј Полосенко и Николај Васиљев, оптужени су на основу скривених снимака богослужења и личних разговора о њиховој вјери, као и електронских доказа за које је Лопес рекао да су их убацили у компјутер који припада оптуженом од стране "техничких специјалиста ФСБ" приликом претреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана