Кремљ: Још нема предуслова за мировне преговоре о Украјини

ГС/Агенције
Кремљ: Још нема предуслова за мировне преговоре о Украјини

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 82. дан. Силовите борбе воде се у Бахмуту. Командант украјинских копнених снага генерал-пуковник Олександр Сирски каже да је ситуација и даље тешка.

Кремљ: Још нема предуслова за мировне преговоре о Украјини

Руски циљеви у Украјини тренутно могу бити постигнути само војним путем, још нема предуслова за мировне преговоре, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је, на питање новинара да прокоментарише идеју бившег председавајућег Минхенској безбједносној конференцији Волфганга Ишингера о стварању контакт групе представника западних земалја за рјешавање украјинске кризе и да каже да ли би та иницијатива могла помоћи да се сукоб оконча одговорио одрично.  

„Не, не мислимо тако“, рекао је Песков, преноси Интерфакс.  

Додао је да за сада не постоје никакви предуслови за „прелазак процеса на миран ток“.

„За нас апсолутни приоритет остаје и увијек ће остати постизање постављених циљева. Сада они могу постигнути само војним путем“, поновио је Песков.  

Марочко: Кијев појачао регрутацију жена за фронт

Украјинске војне службе појачале су регрутацију жена за слање на фронт, а предност имају хемичари, биолози и ветеринари, изјавио је војни експерт из Лугањске Народне Републике Андреј Марочко.

Овај потпуковник у пензији објаснио је да је, осим традиционалних војних специјалности, повећана потражња за онима који имају цивилно образовање из области хемије, биологије, биотехнологије и ветерине.

„Жене које су потписале уговор одмах се регрутују за војну службу... Пожељна старост је од 22 до 45 година“, рекао је Марочко за Спутњик.

Делегације Турске, Русије, Ирана и Сирије у Москви 15. и 16. марта

Делегације министарстава спољних послова Турске, Русије, Ирана и Сирије састаће се у Москви у сриједу и четвртак, 15. и 16. марта, јавила је турска телевизија „ТРТ хабер”.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је прошле седмице да су у току припреме састанка шефова дипломатија Турске, Русије, Ирана и Сирије.

Он је додао да је Русија понудила да организује „технички састанак”.

Федерална служба безбједности Русије (ФСБ) привела је становницу Хабаровска и активисту покрета „Јамифургал“ за велеиздају због финансирања Оружаних снага Украјине.

Како се наводи у саопштењу ФСБ, жена је пребацивала новац за набавку оружја, муниције и униформе за украјинске војнике.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Полтавској, Харковској, Дњепропетровској и Сумској области Украјине и дијеловима Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева, слиједи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.

Ројтерс: Си сљедеће седмице у Москви

Кинески предсједник Си Ђинпинг планира да отпутује у главни град Русије Москву, како би се сљедеће седмице састао са својим руским колегом Владимиром Путином, рекли су извори Ројтерса.

Кинеско Министарство спољних послова није одмах одговорило на захтјев Ројтерса за коментар, док је, како наводи британска агенција, Кремљ одбио да се изјасни.

Сирски: Тешка ситуација у Бахумуту, одбили смо све руске нападе

Командант украјинских копнених снага генерал-пуковник Олександр Сирски каже да је ситуација у Бахмуту и даље је тешка, али да снаге те земље "одбијају све покушаје руских трупа да заузму град".

-Сви непријатељски покушај2ви да заузму град одбијају се артиљеријом, тенковима и другим ватреним средствима - навео је Сирски.

Додао је да руска група Вагнер "напада из више праваца у намери да пробије одбрану украјинских трупа и напредује ка централним деловима града".

Гладков: Четири ракете оборене изнад Белгорода у Русији, једна особа повријеђена

Руска ваздушна одбрана оборила је четири ракете изнад Белгорода, на граници с Украјином, а том приликом повријеђена је једна жена, саопштио је данас губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.

-Наша ваздушна одбрана оборила је четири ракете изнад Белгорода и Белгородске области. Посљедице на тлу се разјашњавају. Већ је пријављена једна повријеђена особа. На лице мјеста послата је хитна помоћ -  написао је Гладков на Телеграм каналу.

Како је навео, причињена је и штета на два стамбена објекта.

Гладков није навео ко је испалио ракете, али је у претходним случајевима оптуживао украјинске снаге са друге стране границе, подсјећа Ројтерс.

    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана