Центристичке странке губе мјеста у парламенту, премијер Француске подноси оставку

Г.С.
Центристичке странке губе мјеста у парламенту, премијер Француске подноси оставку

ПАРИЗ - Центристичка коалиција ''Заједно'' француског предсједника Емануела Макрона највјероватније ће изгубити релативну парламентарну већину коју је имала претходне две године, након данашњег другог круга општих избора.

Очекује се да ће ''Заједно'', чији је део и Макронова странка ''Препород'' освојити између 150 и 170 мјеста, будући да се француски центар фокусирао на заустављање крајње десничарског Националног окупљања Марин Ле Пен, преноси Франсинфо. 

Према првим пројекцијама, ''Препород'' ćе имати само 95 до 105 места у будуćој скупштини, у поређењу са 169 пре распуштања.  

'МоДем'' Франсоа Бајруа, такође дио коалиције, која је имала групу од 50 парламентараца, послаćе у Скупштину између 31 и 37 посланика.  

Истовремено, ''Хоризонс'', странка Едуара Филипа, имаће између 24 и 28 изабраних званичника, у поређењу са 31 парламентарцем раније. 

Републиканци ће, с друге стране, у парламент послати између 57 и 67 изабраних званичника, док су прије распуштања у својој групи имали 61 посланика. 

Нови народни фронт налази се на првом месту и ова љевичарска коалиција могла би да освоји између 180 и 215 мјеста у парламенту, према пројекцијама, а поједини њени званичници већ су позвали Макрона да призна пораз и поручили да премијер Габријел Атал мора да поднесе оставку. 

Центристичка коалиција коју предводи предсједник Емануел Макрон могла би да освоји  између 150 и 180 мјеста. 

Крајње десничарска коалиција Национално окупљање Марин Ле Пен налази на последњем мјесту уз очекиваних 120-150 мјеста, према анкети ИФОП-а, преноси Ројтерс. 

Француски премијер Атал најавио да ће сутра поднијети оставку 

Француски премијер Габријел Атал саопштио је вечерас да ће сутра понудити оставку предсједнику Емануелу Макрону, након што је њихова центристичка коалиција ''Заједно'' заузела друго мјесто на изборима данас. 

Истакао је да ће вршити функцију премијера док ''дужност то захтјева'', преноси Ројтерс. 

Атал је напоменуо да ''екстремне странке'', укључујући крајње десничарско Национално окупљање (РН) и љевичарску коалицију Нови народни фронт, неће бити у стању да оформе владу након парламентарних избора. 

 

Меланшон: Макрон да призна пораз, Атал мора да оде

Лидер љевичарске коалиције Нови народни Фронт Жан-Лук Меланшон, која води на парламентарним изборима у Француској, изјавио је вечерас да француски предсједник Емануел Макрон мора да призна пораз.

''Макрон мора да призна пораз. Има дужност да позове нашу коалицију да формира владу'', рекао је Меланшон.

Он је истакао да је ''Макронов пораз дефинитивно потврђен'', додајући да премијер Француске Габријел Атал мора да напусти ту функцију, преноси Фигаро.

Меланшон је оцијенио да је ЛФИ остварила резултат ''за који су нам рекли да је немогућ''.

Навео је да ће странка ''остати при својим ријечима'' и да ће спроводити свој програм.

''Воља народа мора се сада строго поштовати, никакви преговори нису прихватљиви'', рекао је он.

Ле Пен: Макронова ситуација неодржива, побједа РН ''само одложена''

Лидерка француске крајнје десничарске странке Национално окуплјанје (РН) Марин Ле Пен изјавила је вечерас да је положај предсједника Емануела Макрона ''неодржив'', након што је нјегова центристичка коалиција ''Заједно'' изгубила релативну већину на данашнјим изборима.

Када је у питању РН, који се нашао на трећем мјесту упркос победи у првом кругу, Ле Пен је поручила да се ''у данашњем резултату види сјеме сутрашње побједе'', преноси Ројтерс.

Истакла је да сматра да је побједа РН само одложена, а да је нјена партија изгубила као резултат тактичког гласања између Новог народног фронта и Макронове коалиције.

 

Бардела: Неприродни савези гурнули земљу у загрљај крајње љевице

Жордан Бардела, лидер крајње десничарске странке Национално окупљање (РН), која је заузела треће мјесто на парламентарним изборима у Француској, поручио је вечерас да су изборни резултати резултат „неприродне алијансе“ која је Француску гурнула у загрљај крајње љевице.

Он је у првом обраћању присталицама након објављивања резултата критиковао „неприродну“ и „нечасну алијансу“ која је, како је рекао, „лишила француски народ“ побједе Националног окупљања.

„Вечерас ови савези бацају Француску у загрљај крајње левице Жан-Лика Меланшона“, рекао је Бардела.

Он је подсјетио да је Национално окупљање постигло најбољи резултат на европским изборима и у првом кругу парламентарних избора и да је сада удвостручио број 

„То је камен темељац сутрашње побједе“, рекао је Бардела.

Оцијенио је и да је предсједник Макрон гурнуо земљу ка „неизвјесности и нестабилности“.

Фор: Избори су побједа за Нови народни фронт, наш програм нам је једини компас

Резултати француских парламентарних избора представљају побједу коалиције Нови народни фронт (ЛФИ) и стога морају да уједине већину Француза, изјавио је данас лидер Социјалистичке партије Француске Оливије Фор.

''Имамо само један компас - програм Новог народног фронта'', рекао је Фор, и додао да се не смије наставити са политиком француског предсједника Емануела Макрона и да се мора одустати од његове спорне пензионе реформе, преноси Фигаро.

Он је оцијенио да су резултати избора омогућили да се ''избјегне најгоре'', алудирајући на нешто лошији резултат коалиције крајње деснице, додајући да то не сме  бити само предах.

''Мора да постоји  'пре' и 'после' 7. јула. Морамо осигурати да се наша земља пронађе. Коалиција Национално окупљање одлучила је да Французе подјели међу собом. Морамо вратити земљу јасним темељима и ЛФИ мора пеузети одговорност за нову страницу у нашој историји'', рекао је Фор.

Он је навео да је Француска заслужила боље од тога да бира између неолиберализма и фашизма ''као што је било наметнуто посљедњих седам година''.

''ЛФИ мора да покрене Француску унапријед и да одговори на на потребе француског народа, одговори на изазове рата, климатских промјена, неједнакости, а такође и учини да Француска буде глас који покреће Европу напред'', рекао је Фор.

Према првим пројекцијама након затварања биралишта у Француској, на првом мјесту се налази љевичарска коалиција Нови народни фронт, која би могла да освоји између 180 и 215 мјеста у парламенту. 

Центристичка коалиција коју предводи предсједник Емануел Макрон могла би да освоји  између 150 и 180 мјеста. 

Крајње десничарска коалиција Национално окупљање Марин Ле Пен налази на последњем мјесту уз очекиваних 120-150 мјеста, према анкети ИФОП-а, преноси Ројтерс. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана