Челик: Анкара не размишља о повлачењу из Алијансе

Срна
Foto: НАТО

АНКАРА- Турска не разматра могућност повлачења из НАТО-а, саопштио је Омер Челик, портпарол Странке правде и развоја /АКП/ турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

Коментаришући изјаве замјеника лидера Патриотске странке Етема Санчака да Турска размишља о повлачењу из Алијансе за пет или шест мјесеци, Челик је подсјетио да је Анкара суочена са позивима за иступање из Алијансе пред сваке изборе.

Према његовим ријечима, то нису ствари због којих ће странка бити забринута, а они који позивају на укидање чланства Турске у НАТО-у не говоре разумно, пренио је ТАСС.

"То не долази у обзир. Ми смо један од оснивача Алијансе. Немају право да говоре такве ствари. Оно што кажу НАТО може да сматра луксузом", рекао је Челик за "Си-Ен-Ен турк".

Лист "Ајдинлик" цитирао је Санчака који је рекао да Турску на иступање из Алијансе наводе тренутна дешавања.

"НАТО нас својим провокацијама тјера да то учинимо. Покушавају да нас представе као сусједа. Турска ће напустити НАТО за пет или шест мјесеци. Они покушавају да нас ухвате у унакрсну паљбу на Блиском истоку. Коначно, видите кампање против Курана у Шведској и Холандији", истакао је Санчак.

Санчак се позвао на недавне анкете које су показале да најмање 80 одсто становништва Турске вјерује да су САД земља која води највише деструктивну и непријатељски настројену политику према тој републици.

"Турски народ у посљедње вријеме показује саосјећање са Русијом и /руским предсједником Владимиром/ Путином", додао је Санчак, бизнисмен који се сматра Ердогановим блиским савезником.

Турска Патриотска странка саопштила је у четвртак, 19. јануара, да покреће кампању којом позива власти у Анкари да напусте НАТО. Иста странка, која се сматра "антиамеричком", позивала је Анкару у више наврата да затвори америчке војне базе у на турској територији, поништи уговор о куповини америчких авиона "Ф-16" и иступи из Алијансе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана