Ћелије са тушевима и муралима: Откривено стање у затворима у Еквадору

Танјуг
Ћелије са тушевима и муралима: Откривено стање у затворима у Еквадору

ЛОНДОН - У Еквадору је, након бjекства из затвора озлоглашеног вође нарко банде „Лос Чонерос“ Адолфа Масијаса Виљамара званог „Фито“, дошло до нереда у шест затвора у тој земљи.

Према писању БиБиСи-ја многа затворска крила у којима се налазе најозлоглашенији чланови еквадорских банди, не контролише држава, чувари или безбjедносне снаге, већ сами затвореници, а појединачне ћелије могу да се изнајме од затвореника који воде крило. 

Такође храна, пиће и лијекови се кријумчаре у затвор и могу да се купе и од надлежних. 

Штавише, преноси британски портал, на основу видео снимка Фитове ћерке, који је објављен још у септембру, види се Фито како се опушта са другим затвореницима, као и његова затворска ћелија украшена раскошним муралима и са сопственом туш кабином. 

Осим банде коју предводи Фито, и друге банде контролишу затворска крила у затворима, а зараћене стране су понекад одвојене само бодљикавом жицом. 

Наводи се да било каква промјена у равнотежи моћи између банди - или чак борба за власт унутар банде, може да постане смртоносна у скученом и пренасељеном простору. 

То је постало јасно када је убиство претходног вође Лос Чонероса, Хорхеа Луиса Замбрана 2020. године, довело до подјеле у банди, а њени изданци су се убрзо претворили у смртне непријатеље бивших другова. 

У фебруару 2021. године дошло је до истовремене туче у четири затвора између супарничких фракција и том приликом је убијено 79 затвореника. 

Иако је број мртвих у то вријеме био шокантан, превазиђен је касније те године када су 123 затвореника убијена у тучи банди у затвору Литорал, који је дио истог комплекса у Гвајакилу из којег је Фито побегао. 

У интервјуу који је Фито дао 2021. године, он је упозорио да би покушаји да се он или друге вође банди премјесте у Ла Року покренули сценарио „нереда у свим затворима“. 

Према Глобалном извјештају Уједињених нација о кокаину 2023, производња кокаина је недавно достигла рекордан ниво, а банде које се баве кријумчарењем такође су постале интернационалније. 

Мексички нарко картели и криминалне групе са Балкана стекли су упориште у Јужној Америци након што је побуњеничка група Фарц, која је контролисала многе кријумчарске руте у Колумбији, демобилисана у оквиру мировног споразума потписаног 2016. године. 

Ове транснационалне криминалне групе жељеле су да истраже нове начине за транспорт кокаина произведеног у Колумбији до купаца у Европи и Сједињеним Државама, а Еквадор је са својим великим лукама на пацифичкој обали и ограниченим искуствима у обрачуну са криминалним бандама убрзо постао привлачна транзитна земља за њихове пошиљке дроге. 

Ванредно стање које је увео еквадорски предсједник Данијел Нобоа, као и полицијски час од 23 до 05 ујутру дозвољава предсједнику да шаље војнике у затворе да би успоставио ред, а такође може да их распореди широм земље како би помогао полицији у њиховим задацима. 

Полиција може зауставити људе на улицама како би их претражила у потрази за оружјем, а такође има моћ да изврши претресе у домовима људи ако посумња да је оружје или експлозив сакривен у њима. 

Ванредно стање изазвало је моменталну реакцију банди које су поручиле предсједнику „објавили сте рат, рат ћете добити“. 

Након напада у телевизијском студију Нобоа је прогласио и „оружани унутрашњи сукоб“ и наредио оружаним снагама да „неутралишу“ банде које стоје иза насиља.  

Такође је објавио списак од 22 банде за које је рекао да ће се сада сматрати „терористичким организацијама“. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана