Чавушоглу о Афганистану: Забранити школовање женама нити је исламски нити хумано

Анадолија
Foto: Анадолија

АНКАРА - Министар вањских послова Турске Мевлут Чавушоглу је, говорећи о забрани високог образовања женама у Афганистану, поручио како то није нити исламски нити хумано те како одбацују овакву забрану.

Чавушоглу је у четвртак у Анкари разговарао с Ахмедом Авадом бин Мубараком, министром вањских послова Јемена и Јеменаца у иностранству, а на конференцији за новинаре одговарао је на питање новинара о забрани школовања жена у Афганистану.

"Забрана образовања студентица у Афганистану нас заиста дубоко узнемирује и представља озбиљну забринутост", рекао је Чавушоглу, напомињући да су стабилност и сигурност Афганистана важни за све.

Напомињући да у Афганистану и даље постоје терористичке организације и да привреда те земље не би требала пропасти, Чавушоглу је говорио о хуманитарној помоћи Туркиyе овој земљи.

Казао је како Турска подржава образовање у Афганистану и да турски подузетници и даље реализују пројекте у Афганистану упркос ризицима.

"Ова забрана (школовања дјевојака) није ни исламска нити је хумана. Стога такву забрану одбацујемо, не сматрамо је исправном. Надам се да ће што прије одустати од ове одлуке. Ријеч је о милион студентица које могу ићи на факултет. Шта није у реду са образовањем жена? Какву штету чини човјечанству, какву штету чини Афганистану? Каква је корист од ове забране? Имајте логично објашњење. Постоји ли исламско објашњење? Напротив, наша вјера, ислам, није против образовања већ подстиче образовање и науку. Која је људска корист? Нема логике. То није ни хумано ни исламско. Стога очекујемо да талибани одустану од ове одлуке", поручио је Цавусоглу.

Истичући да ће Турска наставити да пружа подршку у образовању и стипендије Афганистанцима, напомињући да управо велики број дјевојака из Афганистана се образује на универзитетима у Турске.

"Једна од њих је наша студентица Селгеј Исмаилхил, која је била прва на факултетском испиту. Студира на Медицинском факултету Универзитета Хацетепе. Када ова дјевојка постане љекар, какву штету ће то учинити Афганистану и афганистанском народу? Какву штету ће учитељица учинити Афганистану? Какву ће штету учинити медицинска сестра?" упитао је Чавушоглу.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана