Чарлсу указано на одлуку његовог фонда о мизерној исплати злостављаној дјеци

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЛОНДОН- Краљ Чарлс је позван да интервенише након што је Принчев фонд, добротворна организација за младе чији је он оснивач, најавила да ће исплатити одштету од само 2.000 фунти сваком дјетету које је преживјело сексуално злостављање, саопштило је удружење које заступа оштећене.

Наводи се да је ријеч о стотинама дјеце, коју је влада Велике Британије у прошлом вијеку из сиромашних радничких породица или домова послала у пољопривредне школе у Аустралији и Канади ради "бољих прилика и образовања", а затим су сексуално злостављана, пренио је Гардијан.

Принчев фонд правно је одговоран за потраживања преживјелих, јер је преузео Фербриџ, добротворну организацију фокусирану на Британију која је некада водила школе на фарми.

Иако је виши суд у Великој Британији прошле године проценио вредност потраживања преживелих жртава слостављања Фербриџа на око 204.000 фунти (око 234 хиљаде евра) по свакој особи, креатори шеме обештећења рекли су оштећенима да ће добити тек око један одсто од те цифре због "недостатка новца", које је фонд издвојио за поменута потраживања.

Представници преживјелих су исплату назвали "нечувеном и крајње неправедном увредом”.

Удружење Олд Фербриџенс, група која представља преживјеле из Фербриџа, писала је краљу Чарлсу како изразила своју велику забринутост због понашања принчевог фонда, како би га подстакли да издејствује да преживјелима адекватнију компензацију“.

У писму Чарлсу, члан одбора удружења Дејвид Хил, који је са 12 година 1950-их био послат из Есекса у аустралску фармерску школу, моли краља да интервенише како би исправио оно, што он назива неправдом.

"Тијело које сноси некадашњу одговорност за сексуално, физичко и емоционално злостављање стотина дјеце са фарме у Фербриџу, од којих су нека од пет година старости, намерава да плати сваком преживјелом износ до приближно 3.820 аустралијских долара (2.400 фунти) или, у многим случајевима, мање од тога", навео је Хил.

Фербриџ датира из 1909. године, када је основан као дио плана да се млади из сиротињских четврти Велике Британије пошаљу у колоније Комонвелта да раде на фармама, делом, према недавној националној истрази о злостављању дјеце у Уједињеном Краљевству, како би био појачан белачки удео у краљевским колонијама и као покушај решавања проблема дјечијег сиромаштва, пише Гардијан.

У извјештају Независне истраге о сексуалном злостављању дјеце (IICSА) из 2018. закључује се да Фербриџ није успео да заштити дјецу у четири пољопривредне школе у Аустралији, Канади и Јужној Родезији (данашњи Зимбабве) од сексуалног злостављања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана