Чарлс стигао у Кенију, уз очекивања за извињења због догађаја из прошлости

Tanjug
Чарлс стигао у Кенију, уз очекивања за извињења због догађаја из прошлости

НАЈРОБИ - Британски краљ Чарлс данас је започео четвородневну државну посјету Кенији, током које планира и да призна "болне аспекте" заједничке историје у скоро седам деценија колонијалне ере, док кенијска јавност очекује извињења због британских злоупотреба чињених у то вријеме.

Краљ Чарлс III је, у пратњи краљице Камиле, стигао на исток афричке земље ноћас, а данас га је у главном граду Најробију примио кенијски председник Вилијам Руто, пренио је Ројтерс.
    
Бакингемска палата каже да је посјета одраз блиске сарадње две земље на економском развоју, климатским промјенама и безбједносним питањима.
    
Чарлс планира да се састане и са предузетницима из Кеније, да обиђе мјеста у којима се налазе дивље животиње и југоисточни лучки град Момбасу.
    
Многи Кенијци су, међутим, највише фокусирани на оно што ће Чарлс говорити о британским злоупотребама из колонијалне ере, укључујуц́и мучење, убиства и проблематичну експропријацију земљишта, чији велики дио још припада Британцима и британским компанијама.
    
Комисија за људска права Кеније (КХРЦ) позвала је краља Чарлса да, током посјете, понуди "недвосмислено јавно извињење за злоупотребе у вријеме колонијалне ере".
    
"Позивамо краља, у име британске владе, да упути безусловно и недвосмислено јавно извињење, насупрот веома опрезних изјава жаљења, за брутално и нехумано поступање према грађанима Кеније", саопштио је КХРЦ.
    
Међутим, како је наведено, "нема назнака да краљ намеравао да тако нешто уради".
    
Како Гардијан подсјећа, на врхунцу кенијске борбе за независност између 1952. и 1960, британски војници су око 1,5 милиона Кенијаца, за које се сумњало да учествују у антиколонијалном устанку, отјерали у концентрационе логоре, гдје су били подвргнути мучењима, силовањима и осталим нехуманим поступцима.
    
С друге стране, краљ Чарлс је позвао КХРЦ на извињење због „бруталног и нехуманог третмана” Уједињеног Краљевства током устанка "Мау Мау" из 1950-их.
     
Бакингемска палата је рекла и да ће краљ „одвојити вријеме током посјете да боље разумије недјела, која су претрпјели људи из Кеније током поменутог устанка".    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана