Чарлс Браун: САД су способне добити рат против Кине због Тајвана

Агенције
Чарлс Браун: САД су способне добити рат против Кине због Тајвана

Начелник Заједничког штаба америчких оружаних снага генерал Чарлс Браун изјавио је да су Сједињене Америчке Државе способне добити рат против Кине ако Пекинг "покуша заузети" Тајван, али да ће за то бити потребна "цијела нација".

- Да, потпуно сам увјерен у наше снаге, рекао је Браун, говорећи на Аспен безбједносном форуму.

"Дифенс Њуз" је прошле седмице известио да се Сједињене Државе приближавају одобрењу пакета безбједносне помоћи вриједног двије милијарде долара за индо-пацифичку регију, укључујући невјероватних 1,2 милијарде долара за Тајван.

У јуну је Пентагонова Агенција за одбрамбену безбједносну сарадњу потврдила могућу продају дронова и пројектила Тајвану у вриједности од 360 милиона долара.

Кина је опетовано упозоравала САД да се обавежу на политику "Једне Кине", за коју Вашингтон тврди да је се придржава и да су његови поступци у складу с њом.

Азијски див такође је критиковао Вашингтон због помагања у напорима да се промовише "тајванска независност" кроз војно јачање и прогласио своје противљење америчком мијешању у послове Тајвана на било који начин или под било којом изликом.

Пекинг је у сриједу саопштио да је, као одговор на америчку сталну испоруку оружја Тајпеју, обуставио важне преговоре са Сједињеним Америчким Државама о контроли наоружања и непролиферацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана