Чак 18.000 крава страдало у експлозији на фарми у Тексасу

Агенције
Чак 18.000 крава страдало у експлозији на фарми у Тексасу

ДИМИТ -Након што су у понедјељак увече угасили пожар на фарми млијечних крава Саут у западном Тексасу, званичници су били запањени размјером угинућа стоке - чак 18.000 грла страдало је у пожару на фарми млијечних крава Саут Форк близу Димита у Тексасу.

Разлог за овако велики број страдале стоке се крије у томе што се ватра брзо проширила оборима гдје су хиљаде крава чекале да буду помужене. Тако су остале заробљене.

Један радник на фарми спашен из унутрашњости зграде пребачен је у подручну болницу и био је у критичном, али стабилном стању. Људских жртава није било.

-То је запањујуће Мислим да се то никад прије није догодило овдје. То је права трагедија - рекао је градоначелник Димита Роџер Малоун о броју угинулих говеда.

Ово је био највећи појединачни случај смрти говеда у земљи откако је Институт за заштиту животиња са сједиштем у Вашингтону, почео пратити пожаре у шталима и фармама 2013.

До сада је највише грла страдало у пожару 2020. на фарми млијечних крава у држави Њујорк - 400.

-Ово је најсмртоноснији пожар који укључује стоку за који знамо. У прошлости смо видјели пожаре који су укључивали неколико стотина крава одједном, али ништа ни близу ове разине смртности - казала је сарадница за политику у институту Елис Гренџер.

Тексашки ватрогасци још увијек истражују тачан узрок пожара, а претпостављ се да је квар на дијелу опреме на фарми могао је узроковати експлозију која је довела до пожара.

Малун је рекао да није упознат ни с каквим претходним пожарима пријављеним у објекту. Додао је да је мљекара отворена на том подручју прије нешто више од три године и запошљава између 50 и 60 људи.

Власници Саут Форка нису били доступни за коментар.

Страдалих 18.000 крава представљало је око 90 одсто укупног стада фарме. Уз сваку краву процијењену отприлике на око 2.000 долара, губици компаније у стоци могли би се попети на десетине милиона долара. То не укључује губитак опреме и инфраструктуре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана