Бурна ноћ у предграђу Париза након што је полиција убила тинејџера - Барикаде, пожари и сузавац

ГС
Бурна ноћ у предграђу Париза након што је полиција убила тинејџера - Барикаде, пожари и сузавац

ПАРИЗ - Протести и нереди избили су током ноћи у париском предграђу Нантер након што је полицајац убио седамнаестогодишњег младића који није зауставио свој аутомобил по налогу саобраћајне полиције.

Убиство малољетника у париском предграђу Нантер изазвало је нереде, протесте и сукобе са полицијом. Запаљени су аутомобили и контејнери и уништена аутобуска стајалишта. Демонстранти су користили пиротехнику у близини полицијске станице, а неки су правили барикаде током цијеле ноћи.

Полиција је употребила сузавац и ухапсила најмање 20 људи. Тинејџер алжирског поријекла на којег је полицајац пуцао пошто није зауставио своје возило преминуо је од задобијених прострјелних рана у предјелу груди упркос брзо указаној медицинској помоћи.

На видео-снимку који кружи друштвеним мрежама види се како двојица полицајца покушавају да зауставе жути “мерцедес”. Један је кроз прозор возила уперио пиштољ у возача из непосредне близине, а након што је аутомобил поново кренуо чује се и пуцањ.

Полицајац за којег се сумња да је пуцао на младића приведен је под оптужбом за убиство иако је полиција првобитно сугерисала да је тинејџер аутомобилом кренуо према полицајцима у намјери да их повриједи. У аутомобилу су се у тренутку пуцњаве налазила још двојица мушкараца од којих је један побјегао, док је другог, такође малољетника, полиција ухапсила и задржала.

Двије истраге

Власти су отвориле двије одвојене истраге - једну о убиству, а другу о томе да ли је возач заиста покушао да повриједи полицајце. Шеф париске полиције Лоран Нуњез рекао је француској телевизији да поступак полицајца “покреће питања”, иако је сугерисао да се полицајац можда осјећао угроженим.

Француски министар унутрашњих послова Џералд Дарманен истакао је да је видео-снимак објављен на друштвеним мрежама “изузетно шокантан”. Позвао је људе да поштују тугу породице и претпоставку невиности полиције. Прошле године је у Француској рекордних 13 људи настрадало од полицијске пуцњаве током контроле и заустављања у саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана