Буре барута на Блиском истоку: Страх од великог рата

GS
Foto: BBC

ГАЗА, ЈЕРУСАЛИМ - Сукоб између Хамаса и Израела могао би да се развије у регионални рат великих размјера, пише Dојче Веле(ДВ).

Додаје да свијет страхује од сценарија у којем израелска војна акција у Појасу Газе копненим трупама покреће ланчану реакцију немира и насиља у региону.

"Како напредује, све више група и држава бива увучено", пише ДВ.

Јоав Галан, израелски министар одбране, рекао је да би планирана копнена офанзива могла да потраје неколико мјесеци.

"И на крају више неће бити Хамаса", казао је он.

Од почетка рата, који је избио послије изненадног напада Хамаса на Израел 7. октобра, убијено је најмање 1.400 Израелаца, а више од 200 људи је киднаповано и држе их као таоце.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је више од 7.000 становника Газе убијено у нападима израелске војске.

Према извјештају, међу погинулима је 2.913 дјеце и 1.709 жена.

Наводи се и да се 1.650 особа води као нестало, а за које се претпоставља да су остале под рушевинама.

Гидо Штајнберг, стручњак за Блиски исток из берлинске Фондације за науку и политику, рекао је у емисији ДВ  "То the Point" да "вјерује да је израелска војска способна да уништи структуре Хамаса у Појасу Газе", али би у сваком случају стра-дао велики број цивила.

Хамас би могао извести још јачи напад, сматра Ханс-Јакоб Шиндлер из међународне организације Пројекат за борбу против екстремизма, "и увући  Иран и његове сателите у тај сукоб", пише ДВ.

Како се додаје, "сателити" су наоружане групе које подржава Иран, а које дјелују у другим земљама у региону, као што је Хезболах у Либану.

Хезболах је у више наврата ракетама гађао Израел, али се уздржава од велике офанзиве.

Иако је у сриједу најприје било речено да се копнена офанзива одгађа, Бењамин Нетањаху, премијер Израела, касније је рекао да спремају офанзиву. Он је одбио дати било какве детаље о времену или друге информације о операцији.

Шиндлер сматра да "ако дође до ескалације, онда би Хезболах био први који би масовно бомбардовао сјевер Израела".

"Друга фаза ескалације били би напади у Сирији на америчке положаје у тој земљи, а трећа би онда вјероватно биле шиитске милиције у Ираку, које би напале америчке или западне циљеве", казао је Шиндлер.

Он истиче да таква ланчана реакција не би уопште требало ни да почне.

Додаје да би међународна заједница требало да се усредсриједи на побољшање хуманитарне ситуације цивила у Појасу Газе како сукоб не би погодио "погрешне људе".

Мисија Црвеног крста за процјену стања у болницама у Појасу Газе оцијенила је да тамо владају сцене "хаоса и исцрпљености", због потпуне блокаде, несташице горива и израелског бомбардовања.

Експерти Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) током посјете су се усредсриједили на два главна медицинска центра у Гази - Кудс и Шифа.

Вилијам Шомбург, шеф мисије МКЦК у Гази, изјавио је да обје болнице "брзо остају без горива и медицинских залиха", пренио је "Гуардиан".

Ситуација у здравственим установама у Појасу Газе је изузетно тешка након што је Израел увео блокаду послије напада Хамаса 7. октобра.

Израел не дозвољава да у оквиру хуманитарне помоћи Појасу Газе буде испоручено гориво због бојазни да би могло завршити у рукама Хамаса.

Медицински извори у Појасу Газе саопштили су да је десетине људи убијено током ноћи са сриједе на четвртак у низу напада израелске војске у Кан Јунису, на југу те енклаве и у граду Гази, пренио је Харец.

У нацрту резолуције коју су предложиле САД осуђен је напад Хамаса, подржава се право Израела на самоодбрану и позива на моментално ослобађање свих талаца. Вето на ову резолуцију уложиле су Русија и Кина, пренио је Б92.

Одбијен је и приједлог Русије, а вето су уложиле Велика Британија и САД.

Израелска војска наставила је гранатирање положаја Хамаса у Појасу Газе, као и Хезболаха у јужном Либану, а Хамас са испаљивањем ракета према јужном и централном Израелу.

Израелска војска саопштила је данас да је убила начелника Хамаса за Сјеверни сектор у Кан Ју-нису Хасана ел Абдулаха, пренио је РТС.

У Тел Авиву су се данас огласиле сирене за ваздушну опасност, након што је на тај град испаљена салва ракета.

У Савјету безбједности Уједињених нација резолуције којима би се тражио прекид сукоба у Појасу Газе, због допремања хуманитарне помоћи, блокиране су ветом сталних чланица, пренио је РТС. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана