Бун: Механизам за проширење ЕУ до краја 2023. али унија мора остати вјерна себи

Танјуг
Бун: Механизам за проширење ЕУ до краја 2023. али унија мора остати вјерна себи

ПАРИЗ - Државе чланице ЕУ имају рок до краја 2023. године да дефинишу врсту механизма за проширење који би функционисао за земље које желе да приступе ЕУ, али да се притом осигура да ЕУ остане вJерна себи, рекла је француска министарка за ЕУ Лоренс Бун.

У соботњем интевјуу за Еурактив Бун је указала да идеја "диференцираног" процеса приступања значи да би земље кандидате за чланство требало "брзо усидрити" за ЕУ.

Након што се годинама сматрало да је стратегија проширења ЕУ неактивна, руска инвазија на Украјину и промена тренутног геополитичког пејзажа довели су до спознаје да стратешки интерес ЕУ за стабилно и сигурно окружење у њеном непосредном суседству мора ићи и даље од тога ко ćе бити следеćи члан.

"ЕУ би требало да успостави равнотежу између своје безбједности и интегритета и убрзања процеса приступања земаља кандидата", рекла је Бун. Њен став је у основи подржао посланик ЕП из редова либералног, про-европског блока Обновљена Еуропе, као и ко-панелиста Бернар Гета који је позвао на "значајну промјену" механизма управљању уколико се ЕУ са 27 земаља чланица прошири на 35.

"ЕУ би на крају процеса поново ујединила све земље са европског континента, али у "диференцираној унији", рекао је Гета, мислећи на идеју Европе "концентричних кругова" коју је заступао истакнути француски политичар и дугогодишњи предсједник Европске комисије Жак Делор. У супротном, земље кандидати за чланство у ЕУ морале би да прођу кроз дуге, 15-годишње процесе придруживања, указао је Гета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана