Букти пожар на Светој гори, ватра ван контроле

Г.С.
Foto: Б92

СОЛУН - Данас су на Светој гори избила два велика пожара, а ватра је ван контроле и стигла је до насеља у мјесту Хањија, због чега је наређена евакуација.

Мобилисано је више ватрогасних бригада и три хеликоптера, али јак вјетар отежава гашење. Запалило се ниско растиње између обале и хотелских комплекса на Атосу.

Ватрогасци, упркос напорима, нису успјели да локализују пожар на Светој Гори који се шири ка насељу и хотелима, због чега је служба за узбуњивање 112 послала поруку за хитну евакуацију.

Туристи напуштају хотеле са пртљагом, а густи дим који се надвио над мјестом отежава дисање. Посебно су упозорени сви који су у близини трга Платанија у Хањији на западу, да се крећу ка западу према Геранију старим путем јер је ватра стигла у непосредну близину кућа.

Према информацијама, узбуна је подигнута за три велика хотелска објекта која се налазе на том подручју. Власти су нешто раније наредиле евакуацију ових хотела који су били пуни туриста, преноси Б92.

Мобилисано је 29 ватрогасаца са 11 возила, а из ваздуха дјелују два ватрогасна хеликоптера. Гашење пожара се наставља уз појачавање противпожарних снага, земаљских и ваздушних. Мобилисано је још 19 возила из сусједних мјеста.

Два тима шумских командоса и још један хеликоптер су ангажовани. На пожаријишту дјелују укупно три хеликоптера. Пожар је избио у подне у области Арапи на Светој Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана