Бугарска ће до 2025. године добити нове борбене авионе Ф-16

Танјуг
Foto: Илустрација

СОФИЈА- Бугарска војска ће до 2025. године добити осам од 16 нових борбених авиона Ф-16 Блок 70 које су наручили од САД, објавио је шеф бугарске одбране адмирал Емил Ефтимов.

Он је након петодневне посјете САД рекао да је испорука требало да почне 2023. године, али да је фабрика Локид Мартин најавла да ће доћи до двогодишњег одлагања због проблема са производном линијом изазваних пандемијом, преноси Еурактив.

Бугарска је од САД купила 16 ловаца Ф-16 Блок 70, а 2025. се очекивала испорука четири ловца.  

"Видјели смо авионе у (фабрици Локид Мартина) у Јужној Каролини, они су у другој фази завршетка", рекао је Ефтимов преноси БНТ.

У овом тренутку, бугарско ваздухопловство има потешкоћа да изврши мисије ваздушне полиције изнад бугарског ваздушног простора због истека ресурса совјетских ловаца МиГ-29, које Бугарска тренутно има, а како се наводи испорука ловаца је кључна за безбједност источног крила НАТО-а, јер се налази 200 километара од границе Украјине.

Додаје се да је Бугарска морала да модернизује свој војни аеродром у Граф Игњатиеву да прими нове ловце, а ако то не буде готово до 2025. године, нови Ф-16 мораће да буду ускладиштени у Сједињеним Америчким Државама.

Овом набавком Бугарска ће имати укупно 16 нових ловаца и 32 пилота који ће се школовати у САД, а након испоруке нових ловаца, бугарском ваздухопловству ће бити потребно најмање две године да у потпуности савлада употребу нових ловаца.

Бугарска тренутно води процедуру и за набавку нових војних радара, који би требало да подрже функционисање борбене авијације, а у трци за добављача су Локид Мартин и још четири европске компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана