Буенос Аирес претворен у „бојно поље“

Танјуг
Буенос Аирес претворен у „бојно поље“

БУЕНОС АИРЕС - Интервентна полиција у главном граду Аргентине Буенос Аиресу испалила је сузавац и водене топове како би растјерала демонстранте на протестима испред зграде Конгреса, након што су посланици у аргентинском Сенату дали почетно одобрење за реформе предсједника Хавијера Милеја.

Демонстранти тврде да ће мјере нанијети штету милионима Аргентинаца јер предвиђају смањење буџета и социјалних давања.

Локални медији извјештавају о бројним повријеђенима, а сцене су описали као "бојно поље".

Демонстранти су на сузавац и водене топове полиције узвратили бацањем каменица и запаљивих средстава, при чему је запаљено неколико аутомобила, преноси BBC.

Пакет реформи, који је предложио десничарски предсједник Милеј за оживљавање успорене економије земље, укључује проглашавање привредног ванредног стања, смањење пензија и либерализацију тржишта рада, што многи оцјењују као најаву нарушавања радничких права.

Мјерама се противе љевичарске политичке странке, раднички синдикати и друштвене организације.

Приједлог реформи, који је у почетку био изједначен у Сенату (36-36), прелиминарно је усвојен након што је предсједница Дома и потпредсједница Викторија Виљаруел, дала одлучујући глас.

-За оне Аргентинце који пате, који чекају, који не желе да виде да им деца напуштају земљу, мој глас је потврдан - рекла је она.

Закон мора да прође и у доњем дому парламента како би био усвојен.

Уочи усвајања закона у Сенату, демонстранти су скандирали "Земља није на продају, земља се брани", док је на једном транспаренту писало "Како шеф државе може да мрзи државу?"

Сукоби су избили раније током дана када су демонстранти покушали да пробију пут до Конгреса кроз ограде, а неки од њих су бацали каменице на полицајце.

Представници опозиције и очевици рекли су да су неколико десетина учесника протеста и неколицина посланика морали да приме љекарску помоћ, док власти наводе да је и најмање 20 полицајаца повријеђено.

Снаге безбједности саопштиле су да су ухапсиле 15 људи.    

Контроверзни Милеј дошао је на дужност предсједника прошле године након обећања да ће драстично смањити јавну потрошњу.

Од тада је преполовио кабинет владе, укинуо 50.000 јавних радних мјеста, обуставио нове уговоре о јавним радовима и укинуо субвенције за гориво и превоз док се годишња инфлација у Аргентини приближава стопи од 300%.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана