Будимпешта спремна да буде домаћин мировних преговора

Срна
Foto: Анадолија/Илустрација

ЊУЈОРК - Мађарска је спремна да постане мјесто за могуће мировне преговоре између Москве и Кијева уколико обје земље сматрају да је то прихватљиво, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

”Ако добијемо такав захтјев /да будемо домаћини мировних преговора/, без оклијевања кажемо да, наравно. Ако им будемо потребни, радо ћемо им пружити локацију, поштене и безбједне околности, без икакве сумње”, рекао је Сијарто за агенцију РИА Новости.

Према његовим ријечима, Мађарска је још у фебруару 2022. године била међу првим земљама које су понудиле Москви и Украјини да одрже мировне преговоре у Будимпешти, а та понуда важи до данас.

Сијарто је изјавио да не види намјеру европских земаља да напредују у истрази прошлогодишње експлозије гасовода “Сјеверни ток” и да сматра да је то нечувено и скандалозно.

“Заиста сматрам да је нечувено и скандалозно то што није постигнут напредак у вези са нападом на гасовод жСјеверни токж. То се десило прије више од годину дана. Дакле, нема напретка и не видим намјеру да се напредује, што је нечувено”, рекао је шеф мађарске дипломатије.

Он је истакао да се Мађарска залаже и за детаљну истрагу околности недавног инцидента са финским гасоводом “Балтикконектор” који се догодио раније у октобру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана