Будимпешта неће хапсити Путина

Срна
Foto: Танјуг/АП

БУДИМПЕШТА- Мађарска неће ухапсити руског предсједника Владимира Путина ако би ушао у ту земљу, изјавио је Ђерђели Гуљаш, шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана.

Он је истакао да не постоје законске основе за хапшење Путина.

На питање да ли ће Путин бити ухапшен ако дође у Мађарску, Гуљаш је на брифингу рекао да Римски статут није уграђен у мађарски правни систем.

"Можемо се позвати на мађарски закон и на основу тога не можемо ухапсити руског предсједника пошто статут Међународног кривичног суда /МКС/ није проглашен у Мађарској", нагласио је Гуљаш.

Гуљаш је навео да Влада Мађарске "није формирала став" о налогу за хапшење Путина.

"Те одлуке нису баш најсрећније, јер воде ствари ка даљој ескалацији, а не ка миру. То је моје лично, субјективно мишљење", додао је Гуљаш.

Налог Суда значи да би Путин могао бити ухапшен и пребачен у Хаг ако отпутује у било коју чланицу МКС-а.

Мађарска је потписала и ратификовала Римски статут којим је основан Међународни кривични суд, који је у петак, 17. марта, издао налог за хапшење, оптужујући Путина за ратни злочин незаконитог депортовања стотине дјеце из Украјине. У њему се наводи да постоје разумни разлози да се вјерује да Путин сноси индивидуалну кривичну одговорност.

Русија, која није чланица МКС-а, саопштила је да је потез суда бесмислен. Москва је више пута негирала оптужбе да су њене снаге починиле злочине током специјалне војне операције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана