Бројне осуде иранског напада на Израел

Танјуг
Foto: Илустрација

БУКУРЕШТ/СОФИЈА/СИДНЕЈ/ЉУБЉАНА - Многе земље данас снажно осуђују ирански напад на Израел и позивају на деескалацију ситуације на Блиском истоку.

Румунски премијер Марсел Чолаку снажно је осудио ваздушне ударе Ирана на Израел и изразио пуну солидарност са Израелом, истичући право те земље да се брани "од било какве пријетње по свој суверенитет", преноси Ађерпрес. 

Министарство спољних послова Бугарске објавило је на мрежи X да снажно осуђује актуелне ракетне нападе Ирана на Израел.

"Залажемо се за регионалну стабилност и безбједност државе Израел. Бугарска поново позива на регионалну деескалацију", наводи се у тој објави.

У међувремену, и аустралијски премијер Ентони Албаниз осудио је ирански ракетни напад на Израел и позвао на деескалацију насиља, истакавши да Израел има право на самоодбрану, пренио је Тајмс оф Израел.

И Словенија је осудила најновију ескалацију ситуације на Блиском истоку након што је Иран гађао Израел ракетама у знак одмазде због убиства високих званичника Ирана, Хезболаха и Хамаса.

"Снажно осуђујем ескалацију блискоисточног сукоба послије напада Ирана на Израел. У региону свједочимо ескалацији умјесто деескалацији, новом разбуктавању умјесто примирју. Потребно нам је примирје и уздржаност свих страна", написала је министарка спољних сполова Тања Фајон на мрежи X.

Иранска револуционарна гарда саопштила је синоћ да је лансирала више од 100 ракета на Израел као одговор за недавно убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа, лидера Хезболаха Хасана Насралаха и замјеника команданта операција Корпуса Иранске револуционарне гарде Абаса Нилфорусхана, пренио је Ројтерс.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је, након иранског ракетног напада, да је Иран вечерас направио "велику грешку" и да ће "платити за то". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана