Број жртава земљотреса у Јапану достигао 180, преко 120 људи се води као нестало

Танјуг
Foto: Танјуг

ТОКИО - Број жртава снажног земљотреса који је за Нову годину погодио префектуру Ишикава и околна подручја у централном Јапану достигао је 180, а 120 људи се и даље води као нестало, саопштиле су данас локалне власти.

Локална полиција ће касније током дана са око 100 људи почети опсежну операцију потраге у рушевинама изгорјеле пијаце у Ваџими, где је избио велики пожар након земљотреса магнитуде 7.6 јединица по Рихтеру, преноси Кјодо. 

На пијаци у Ваџими, у пожару који је избио 1. јануара, уништено је око 200 зграда, саопштили су локална општинска управа и ватрогасци. 

На пијаци је било много дрвених зграда, а место је било популарно код туриста због своје историје дуге више од 1.000 година. 

Више од 28.000 људи још се налази у центрима за евакуацију у префектури Ишикава, а десетак је наводно заражено коронавирусом на три локације у граду. 

Најмање 3.300 људи, углавном у Ваџими и сусједном граду Сузу, и даље је изоловано због путева који су блокирани. 

У више од 80 школа, укључујући градове Ваџима и Сузу, обустављена је настава због оштеćених објеката. 

Кабинет јапанског премијера Фумија Кишиде одобрио је данас буџетско издвајање од 33 милиона долара из резервних фондова за подршку жртвама земљотреса на полуострву Ното. 

Влада такође планира да повеćа резервна средства предвиђена у нацрту буџета за наредну фискалну годину за финансирање опоравка од катастрофе, рекао је Кишида. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана