Број жртава земљотреса у Јапану достигао 100, још 211 се води као нестало

Танјуг
Број жртава земљотреса у Јапану достигао 100, још 211 се води као нестало

Најмање 100 људи је погинуло у снажном земљотресу који је на Нову годину погодио полуострво Ното и околна подручја у централном Јапану, а више од 200 се и даље води као нестало, саопштиле су данас локалне власти.

Земљотрес јачине 7,6 степени Рихтерове скале изазвао је велику материјалну штету и пожаре у префектури Ишикава, на обали Јапанског мора, а градске власти у Ваџими, једном од најтеже погођених области, вjерују да постоји око 100 локација на којима су људи још увијек заробљени испод уништених зграда и чекају спасавање, преноси Кјодо.

Према данашњим подацима, 211 људи се још води као нестало, а спасиоци журе да ослободе преживјеле из рушевина у лошим временским условима, гдје се киша очекује до недјеље, а затим и снијег у овом региону.

Јапански премијер Фумио Кишида поручио је званичницима из надлежних министарстава и агенција на састанку штаба за ванредне ситуације да "упорно и темељно спроведу спасилачке операције како би спасили што више живота".

Власти се и даље боре да испоруче помоћ, због оштећења путева у Ишикави, гдје је више од 31.000 људи привремено евакуисано у 357 склоништа.

Потреси се настављају у региону Ното, а земљотрес 5,3 степена по Рихтеровој скали и јачине преко 5 на јапанској скали сеизмичког интензитета од 7, погодио је јутрос ову област, наводи Кјодо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана