Број жртава напада у Москви већи од 60: Терористи у бјекству, огласила се Америка (ВИДЕО)

ГС, агенције
Број жртава напада у Москви већи од 60: Терористи у бјекству, огласила се Америка (ВИДЕО)

У концертној дворани "Крокус сити хол“ у сјеверозападном дијелу Москве синоћ је дошло до пуцњаве, а потом и пожара. Према прелиминарним информацијама, више од 60 особа је погинуло, више од 100 је рањено.

Министарство спољних послова Русије је саопштила да се ради о терористичком нападу. Објављена је фотографија аутомобила у којем су терористи наводно побјегли.

- Истражитељи Истражног комитета, криминолози, стручњаци, заједно са оперативним службама Федералне службе безбједности и Министарства унутрашњих послова Русије, тренутно подижу тијела погинулих. Нажалост, морамо рећи да се број смртних случајева повећава. У овом тренутку већ можемо говорити о више од 60 мртвих. И ова цифра се може повећати - рекла је Светлана Петренко, портпарол руског Истражног комитета.

Из Кремља је саопштено да су се шеф Федералне службе безбједности и других руских безбједносних организација састали са предсједником Русије Владимиром Путином.

Чуле су се и експлозије, претпоставља се да су нападачи бацили бомбу. Један нападач је ухваћен.

Пожар који је избио у дворани након напада је највећим дијелом елиминисан, изјавио је начелник Московске области Андреј Воробјов.

Главна управа Министарства за ванредне ситуације саопштава да је у гашењу пожара у "Крокус сити холу" учествовало 477 људи са 183 комада опреме.

Густи дим и даље се шири са крова зграде у којој се налази концертна дворана.

На московским аеродромима појачане су мјере безбједности.

Исламска држава преузела је одговорност за терористички напад у Москви.

Федерална служба безбједности Русије (ФСБ) синоћ је саопштила да је дошло до пуцњаве и пожара прије концерта у Красногорску код Москве.

Министар здравља Михаил Мурашко изјавио је да је хоспитализовано 115 особа, од којих су петоро дјеце, преноси РИА Новости.

The Russian Investigative Committee showed the weapons of terrorists pic.twitter.com/mbPdPMJy5l

— NEXTA (@nexta_tv) March 23, 2024

Према његовим ријечима, 60 одраслих и једно дијете су у тешком стању.

Руски истражни комитет покренуо је кривични поступак због терористичког напада.

Дописник РИА Новости, који је био присутан када је дошло до пуцњаве, јавио је да су најмање три мушкарца у маскираним одјелима упала у халу, пуцали у људе из близине и бацили запаљиве бомбе.

Агенција РИА је такође цитирала портпарола руског Државног истражног комитета који је рекао да је прерано говорити о судбини нападача.

Истражитељи су објавили слике аутоматског оружја Калашњиков, прслука са више резервних оквира и вреће истрошених чаура.

Саопштено је и да су нападачи у бјекству, да су се наводно налазили у бијелом аутомобилу рено, а да је у пуцњави рањено 146 особа, од којих 60 у тешком стању, преноси Блиц.

Руски лист База објавио је да је број мртвих, према прелиминарним подацима, порастао на 62 особе.

Американци: Адекватно смо упозорили Русе

САД имају обавјештајне податке који потврђују да је Исламска држава одговорна за напад, рекао је Ројтерс, позивајући се на неименованог америчког званичника.

Званичник је рекао да су Сједињене Државе упозориле Русију посљедњих недеља на могућност напада.

– Ми смо на одговарајући начин упозорили Русе рекао је званичник, жељећи да остане анониман, не износећи више детаља.

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Русији саопштила је да је шокирана терористичким нападом у Москви и изразила саучешће руском народу, преносе РИА Новости.

Кремљ је отказао све јавне догађаје планиране за данас и сутра

Кремљ је отказао све јавне догађаје планиране за 23. и 24. март због терористичког напада који се догодио у петак у Крокус сити холу, рекао је представник тог места за РИА Новости.

– Отказујемо догађаје – рекао је саговорник агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана