Број жртава “Хелене” повећан на 116

Танјуг
Број жртава “Хелене” повећан на 116

ВАШИНГТОН - Број смртних случајева повезаних са ураганом „Хелена“ који је погодио југоисток САД повећао се на 116, а хиљаде људи у погођеним подручјима остале су без крова над главом.

Надлежни ужурбано испоручују неопходне залихе погођеном становништву, обнављају испоруке електричне енергије и чисте блокиране саобраћајнице, преноси CBS Њуз.

Ураган „Хелена“ је изазвао велика разарања и прекид испорука електричне енергије за неколико милиона људи.

Невријеме се у четвртак увече обрушило на приобално подручје код Биг Бенда на Флориди, а Хелен је трећи ураган који је погодио ту област у посљедњих 13 мјесеци.

Предсједник САД Џозеф Бајден је у недјељу увече добио извештај о посљедицама разорне олује на огроман дио југа САД и најавио је да ће ове недјеље посјетити подручја која су погођена ураганом.

Бијела кућа је такође најавила да ће потпредсједница Камала Харис посјетити подручја погођена олујом “што је прије могуће”. Потпредсједница Сједињених Држава одлучила је да скрати своју кампању у држави Навада и да се данас врати у Вашингтон ради брифинга о одговору на посљедице урагана Хелена, саопштено је из Бијеле куће.

У току су акције рашчишћавања и санације терена од Флориде до Вирџиније, а штета је процијењена на више од 100 милијарди долара, пренио је Ројтерс.

Највећи број смртних случајева у урагану “Хелена” забиљежен је у Јужној Каролини - 25.

Милиони потрошача остали су без струје због урагана који је уништио и путеве и мостове. Ураган је донио катастрофалне поплаве на Флориди и у Вирџинији.

Ураган “Хелена” у четвртак увече погодио је приобаље у региону Биг Бенда на Флориди као ураган четврте категорије са вјетровима јачине и до 225 килметара на сат. Невријеме је наставило да се креће кроз америчку савезну државу Џорџију, а потом и кроз Јужну и Сјеверну Каролину и Тенеси. Западни дио Сјеверне Каролине је био изолован због клизишта и поплава које су проузроковале затварање ауто-пута 40 и других саобраћајница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана