Број укупно погинулих на протестима у Бангладешу повећао се на 300 људи

Tanjug
Foto: X.com

ДАКА - На антивладиним протестима у Бангладешу, који су се наставили у недјељу, погинула је 91 особа, чиме се укупан број страдалих у немирима, који су почели 19. јула, повећао на 300.

Међу погинулима је и 13 полицајаца, саопштили су данас полиција и љекари.
    
Студенти који протестују позвали су да данас буде одржан марш до главног града Бангладеша, са захтјевом да премијерка те земље Хасина Вазед поднесе оставку, пренио је Ројтерс.
    
Протести су планирани упркос томе што је у недељу уведен полицијски час у целој земљи након сукоба полиције са демонстрантима у којима је погинула најмање 91 особа, а стотине повређене када је полиција употребила сузавац и гумене метке да растера десетине хиљада демонстраната.
        
Број погинулих у недељу је највећи за један дан од почетка протеста 19. јула.
    
На улицама Даке су данас распоређени војни тенкови и полицијска возила, док безбједносне снаге патролирају, а цивилног саобраћаја готово да и нема.
    
У Бангладешу је током викенда било више напада и подметања пожара на владиним зградама и полицијским станицама, јавили су локални медији. 
    
Жељезница Бангладеша саопштила је да је обуставила све услуге на неодређено време због ескалације насиља. 
    
Фабрике одјец́е у земљи, које снабдијевају одјец́ом неке од водец́их свјетских брендова, такође су затворене на неодређено вријеме.
    
Протести у Бангладешу су почели прошлог мјесеца након што су студентске групе захтевале укидање контроверзног система за ограничавање квота за запошљавање у државним пословима, а протести су прерасли у антивладине са захтевом за оставку премијерке Вазед која је освојила четврти мандат у јануару на изборима које је бојкотовала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана