Број смртних случајева од врућине у Европи ће се утростручити до краја вијека

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Број смртних случајева од посљедица врућина у Европи мога би да се утростручи до краја вијека, а највише жртава биће у јужноевропским земљама као што су Италија, Грчка и Шпанија, показала је студија која је објављена у часопису “Ланцет паблик хелт”.

Иако је хладноћа смртоноснија од великих врућина, научници су навели да уколико глобално загријевање достигне три или четири степена, односно ако се планета загрије за три или четири степена, пораст смртних случајева од врућине ће знатно надмашити смртне случајеве које изазива хладноћа, пише Гардијан. 

“Очекује се много више смртних случајева повезаних са топлотом како се клима загријева и становништво стари, док се број смрти од хладноће незнатно смањује”, рекао је коаутор студије Дејвид Гарсија-Леон из Истраживачког центра при Европској комисији. 

Велике врућине могле би годишње да усмрте око 130.000 људи, ако температура порасте на три степена изнад прединдустријског нивоа. 

Данас је у Европи 44.000 смртних случајева узроковано врућином. 

“Ово истраживање је снажан подсјетник на број живота које се излажу ризику уколико не будемо реаговали довољно брзо против климатских промјена”, рекла је Медлин Томсон, шеф одјељења за климатски утицај и прилагођавање у добротворној организацији за здравствена истраживања “Велком”, која је нису укључена у студију. 

Научници су истраживали податке из 854 града како би процијенили смртне случајеве од високих и ниских температура широм континента. 

Закључили су да ће врућине бити погубне за људе у свим дијеловима Европе, али да ће највећи број жртава бити у земљама јужне Европе као што су Шпанија, Италија и Грчка, као и дијелови Француске. 

Они су предвидјели да ће се, уколико се планета загрије за три степена, број смртних случајева повећати за 13,5 одсто и да ће већина умрлих бити старија од 85 година. Истраживачи су закључили да напори за прилагођавање климатским промјенама треба да се фокусирају на регионе са високом незапосленошћу, сиромаштвом и емиграцијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана