Број погинулих у земљотресима у Турској и Сирији премашује 23.000

Танјуг
Foto: Танјуг

АНКАРА - Број погинулих након земљотреса који су ове недјеље погодили Турску и Сирију попео се на 23.726, према посљедњим званичним подацима, пренио је Си-Ен-Ен (ЦНН).

У Турској је број погинулих порастао на најмање 20.213, а повријеђено је 80.052, саопштио је турски министар здравља Фахретин Коџа.

Укупан број смртних случајева у Сирији износи 3.384 — укључујуćи 2.166 у областима под контролом побуњеника на сјеверозападу, према групи цивилне одбране Бели шљемови и 1.347 мртвих у дијеловима Сирије под контролом владе, преносе сиријски државни медији.

Број повријеђених у Сирији на свим погођеним територијама износи 5.245, од чега 2.295 у областима под контролом владе и 2.950 у областима под контролом побуњеника, навео је ЦНН.

Координатор Програма Црвеног крста Србије за деловање у несрећама Ранко Демировић оцијенио је данас да су, према информацијама које поседује, спасилачки тимови у Турској и Сирији реаговали веома брзо након земљотреса, додајући да искуства говоре да преживјели могу да се пронађу и послије девет, односно 15 дана.

Демировић је за Танјуг казао да иако стручњаци из области медицине говоре да послије таквих несрећа људи могу преживјети пет дана, спасиоци ће увијек учинити све да нађу још живих.

 

“Искуство из Јапана и Тахитија показало је да су људи преживели и после девет и 15 дана. Из спасилачког угла посматрано треба до краја исцрпети све ресурсе. Све је мање времена, али нада, из спасилачког угла гледано, не престаје”, казао је Демировић.
    
Истиче да је приликом земљотреса од кључног значаја превенција, али примјећује да је се сјетимо онда када се тако нешто догоди.

Превенција је, како додаје, важна од тога где је могуће градити, до тога да се испоштују прописи, али није све на прописима, већ и на грађанима, односно како да се понашамо за вријеме земљотреса.

“Гледајте да се налазите до носећих зидова, штока од врата, да сте што ниже постављени, прекриити и заштити лице, никако не истрчавајте напоље док траје потрес, не крећите се лифтовима, степеницама, већ тек када потрес прође и то дефинисаним степеништем”, испричао је.

Додао је да је веома битно да се људи сами заштите испод неког чврстог предмета, као на пример испод чврстог стола који може да издржи удар плафона који пада, а да ако се налазе у аутомобилу држе се брисаног простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана