Број погинулих у сукобима банди на Хаитију се удвостручио на скоро 5.000

Танјуг
Број погинулих у сукобима банди на Хаитију се удвостручио на скоро 5.000

ЊУЈОРК- Број људи који су убијени од како се Хаити суочава са погоршањем сукоба између тешко наоружаних банди, је прошле године порастао за више од 110 одсто и достигао 4.789, рекао је данас генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

"Згрожен сам запањујућим и све горим насиљем банди. Убиства банди, отмице и сексуално насиље, посебно над женама и младим дјевојкама, између осталих злостављања, широко су распорстрањени и некажњени", истакао је Гутереш, додавши да се насиље шири на рурална подручја земље.

Гутереш је позвао земље да "великодушно допринесу" кроз добровољне међународне снаге које су УН ратификовале да подрже полицију крајем прошле године.

"Тешко је прецјенити тежину политичког, као и ризика безбедности, људских права и хуманитарне ситуације на Хаитију данас", додао је Гутереш. Асошиејтед прес је прошле недеље објавио да банде контролишу око 80 одсто главног града Порт-О-Пренса и да су њихови припадници, између осталог, оптужени за хиљаде отмица.

Аналитичари наводе да је насиље присутно веć месецима и да банде које се боре за власт настоје да изврше притисак на привременог премијера Аријела Анрија, уочи истека политичког споразума на основу којег је он на власти до 7. фебруара.

Анри се суочава са више група које желе да га уклоне са положаја, укључујуćи Гија Филипа, бившег побуњеника и осуђеног злочинца у САД и Моиза Жан-Шарла, лидера странке Дете Десалина, који је, такође позвао на протесте у наредним данима и недељама. За сада није одређен датум када ће бити одржани предсједнички избори на Хаитију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана