Број мртвих у земљотресу у Турској и Сирији премашио 19.300

Танјуг
Foto: Танјуг

ГАЗИАНТЕП- Број мртвих у земљотресу који је у понедељак погодио Турску и Сирију премашио је 19.300.

Два снажна земљотреса погодила су југоисток Турске и Сирију у понедељак ујутру, готово потпуно уништивши неколико градова, а земљотрес код Газијантепа био је јачине 7,8 степени по Рихтеру.

Парламент Турске одобрио је тромјесечну ванредну ситуацију у 10 јужних покрајина погођених разарајућим земљотресом, чиме је она данас званично ступила на снагу.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је јуче тромјесечну ванредну ситуацију како би убрзао рад на потрази и спасавању.

У потресима је уништено више од 6.400 објеката .

Мајка и ћерка (6) спасене из рушевина, спасавање трајало 20 сати

Мајка и шестогодишња ћерка спасене су ноћас из срушене куће у граду Кахраманмараш, 68 сати послије земљотреса јачине 7,8 степени који је у понедељак погодио Турску и Сирију, јавља Си-Ен-Ен (ЦНН).

Нјемачка хуманитарна организација @fire, која ради заједно са британском хуманитарном организацијом САРАИД, навела је у саопштењу да су се мајка и дијете налазили у рушевинама срушене зграде, у сриједу око пет сати ујутру по локалном времену.

„Скоро 20 сати, радници за помоћ у катастрофама пробијали су се кроз рушевине. Уз помоћ тешке опреме и ручног алата, задатак је био да се направи тунел кроз рушевине како би могли да се спасу мајка и дијете", наводи се у саопштењу.

Спасилачка мисија је била „трка са временом", додао је @fire, напомињући да су мајка и девојчица биле „у опасности од смрзавања" на температурама испод нуле. 

Оне су избављене из рушевина ноћас, нешто послије поноћи, саопштила је хуманитарна организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана