Британско краљевско ваздухопловство дискриминисало бијеле регруте

Танјуг
Foto: RAF

ЛОНДОН- Британско Краљевско ваздухопловство је незаконито дискриминисало бијеле мушкарце приликом регрутације, са циљем да подстакне етничку разноликост, показала је званична истрага.

Главни маршал ваздухопловства сер Ричард Најтон, нови шеф РАФ-а, рекао је да се "безрезервно извинио" свим погођеним, укључујући бившег шефа регрутације који је био приморан да поднесе оставку, јер није хтио да примијени наређење за које је био убјеђен да крши закон о равноправности, преноси Скај њуз.

Упркос доказаној оптужби, шеф ваздушног штаба рекао је да се нико од вишег руководства РАФ-а, укључујући његовог претходника, главног маршала ваздухопловства сер Мајка Вигстона у време када се то догодило, неће суочити са било каквом врстом санкција.

Вингстон је окривио погрешан правни савјет да је форсирање припадника етничких мањина у 2020. и 2021. приликом регрутације за обуку, позитивна акција и легалан начин да се промовише различитост, иако је то заправо била позитивна дискриминација, што је противзаконито.

"Прихватамо да су неки мушкарци били дискриминисани", рекао је Најтон.

Краљевско ваздухопловство је незаконито дискриминисало бијеле мушкарце приликом регрутације са циљем да подстакне разноликост, показала је званична истрага.       

Секретар одбране Бен Волас каже да је третман људи који су се пријављивали био "погрешан и незадовољавајући".

Истрага је утврдила да тридесет и један мушкарац није регрутован због позитивне дискриминације, због чега ће РАФ сваком од ових појединаца дати обештећење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана