Британски званичници случајно послали строго повјерљиве податке руском савезнику

ГС
Британски званичници случајно послали строго повјерљиве податке руском савезнику

ЛОНДОН - Званичници владе Велике Британије случајно су послали повјерљиве е-поруке блиском савезнику Русије.

У Министарству одбране је у току истрага након што је грешка у типкању значила да је “мали број” е-порука послан у Мали - који је уско повезан с Кремљом. Министарство одбране потврдило је да спроводи истрагу и рекло је да је “увјерено” да е-поруке не садрже ништа што би могло угрозити безбједносне операције.

Британски званичници послали су поруке на адресу која завршава с “.мл” доменом западноафричке земље - умјесто с “.мил” америчке војске. Међутим, могу се тјешити чињеницом да су амерички званичници направили исту грешку - раније признавши слање “милиона” војних е-порука Малију.

Портпарол британског Министарства одбране рекао је да су отворили истрагу након што је мали број е-порука грешком прослијеђен на нетачан домен е-поште.

- Увјерени смо да нису садржавале никакве информације које би могле угрозити оперативну сигурност или техничке податке. Све осјетљиве информације дијеле се на системима који су дизајнирани да минимизују ризик погрешног усмјеравања. Министарство одбране стално преиспитује своје процесе и тренутно спроводи програм рада за побољшање управљања информацијама, спрјечавање губитка података и контролу осјетљивих информација - истакао је он.

Мали је био међу шест афричких земаља којима је руски предсједник Владимир Путин обећао бесплатне испоруке жита након пропасти црноморског споразума са Украјином, преноси “Мирор”.

Московски Вагнерови плаћеници такође су распоређени у Малију како би се заједно с војском борили против џихадиста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана