Британски туристи и даље лете на Родос упркос пожарима

Танјуг
Британски туристи и даље лете на Родос упркос пожарима

ЛОНДОН - Британски туристи су жељни да стигну у Грчку, упркос пожарима који тамо бјесне, а чак ни пилот Изиџета, који је лично разговарао са својим путницима, није могао да разувери путнике да не иду на Родос, пише Дејли мејл.

Пилот Изиџета, који је летио са лондонског аеродрома Гетвик до Родоса. рекао је путницима да је "ужасна идеја" летети тамо док бјесне пожари. 

На одмор је отишло 37 људи, међу којима и мало дијете.

"Овај лет се обавља по хитним случајевима. Повратним летовима сада управља војска. Ако желите да откажете путовање, можете то да урадите. Ако идете на одмор, могу искрено да кажем да је ово веома лоша идеја", рекао је он.

Међутим, само осам путника одлучило је да послуша савјет и откаже лет. 

Британци који бораве у дијеловима Родоса који нису погођени шумским пожарима инсистирали су на томе да нема разлога за бригу, пошто је, упркос алармантним упозорењима, само 20 одсто тог острва захваћено ватром.

Према писању лондонског листа, на грчком острву се налази 10.000 Британаца, а 30.000 би требало да стигне тамо у наредним недељама. Многи туристи су, упркос опасности, спремни да оду на одмор.

Туристима се гарантује надокнада трошкова боравка само ако им влада саветује да не путују.

Помоћ је у понедјељак наставила да стиже из Европске уније и других мјеста, а противпожарни авиони из сусједне Турске придружили су се напорима на Родосу, гдје је 10 авиона који су бацали воду и 10 хеликоптера летјело изнад пламена до пет метара упркос слабој видљивости.

"Опасност од пожара данас ће бити екстремна у неколико области Грчке", рекао је портпарол ватрогасне службе Василис Ватракојанис, дан након што је температура на јужном грчком копну порасла до 45 степени.

Пожар на грчком Родосу почео је средином мјесеца у централном дијелу острва и стигао до обале југоисточног дијела, а ситуација је измакла контроли. Многе куће су изгорјеле. Према локалним властима, најављена је евакуација укупно 30.000 људи. Острво данас прима укупно више од 200.000 туриста. 

У областима пожара било је око 8.000 путника, саопштиле су локалне власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана