Британски министар вањских послова: Размишљамо о признању Палестине, Израел је доживио неуспјех

Г.С.
Foto: Гардијан

ЛОНДОН - Министар вањских послова Велике Британије Дејвид Камерон изјавио је да је његова земља ближе тренутку да формално призна палестинску државу.

Он сматра да Палестинцима треба дати такву перспективу да би се подстакао мир на Блиском истоку.

Палестинском народу би се морао показати „неповратни напредак“ према рјешењу о двије државе, рекао је Лорд Камерон.

„Како се то буде дешавало, ми ћемо, са савезницима, размотрити питање признавања палестинске државе, укључујући и Уједињене нације. То би могла бити једна од ствари која помаже да се овај процес учини неповратним“, рекао је он конзервативном Вијећу за Блиски исток.

Министар вањских послова је такођер позвао Израел да дозволи већу хуманитарну подршку у Гази и рекао да је „смијешно“ да се витална британска и друга помоћ шаље натраг на границу.

„Ако нам посљедњих 30 година нешто говори, то је прича о неуспјеху. На крају крајева, то је прича о неуспјеху за Израел јер да, имали су растућу економију, да, имали су растући животни стандард, да, улагали су у одбрану и сигурност и зидове и остало, али нису могли пружити какву државу већина жели, оно што свака породица жели, а то је сигурност. Само признавањем тог неуспјеха и препознавањем да ће истински мир и напредак доћи када су користи од мира и напретка веће од користи од повратка у борбу“, рекао је Камерон.

Британија већ дуго подржава рјешење о двије државе, међутим, Камерон сугерише да би Британија могла дати формално, дипломатско признање палестинској држави, не као дио коначног мировног споразума, већ раније, током самих преговора.

Сматра да мора постојати нова палестинска власт која ће се брзо успоставити с добрим лидерима способним да управљају Газом.

„Заједно с тим, готово најважније од свега, је дати палестинском народу политички хоризонт како би могли видјети да ће доћи до неповратног напретка ка рјешењу о двије државе. Имамо одговорност у вези с тим јер бисмо требали почети дефинирати како би палестинска држава изгледала, што би обухватала, како би функционирала, и битно је, размотрити питање да док се то дешава, ми с савезницима ћемо размотрити признавање палестинске државе, укључујући и у Уједињеним народима“, рекао је Камерон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана