Британски аналитичар: Украјина мора да буде свjесна ризика касетне муниције

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Украјина мора да буде „свjесна ризика“ коришћења касетне муниције на сопственој територији, сматра војни аналитичар Шон Бел.

Муниција, која је забрањена у 120 земаља, вjероватно ће бити укључена у најновији пакет помоћи САД, за који се очекује да ће бити објављен касније данас, преноси Скај њуз.

Касетне бомбе су напуњене мањим "бомбетама" које се могу распршити по великој површини, што их чини ефикасним за напад на ровове и оклопне јединице.

„Ове бомбе би могле да буду веома ефикасне у погађању положаја руских ровова и потенцијално за чишћење неких минских поља која се тамо налазе“, рекао је Бел.

Међутим, додао је, постоји вjероватноћа да би, ако се употребе, територија Украјине могла бити затрпана неексплодираном муницијом у годинама које долазе. 

"Предсjедник Володимир Зеленски и Украјина морају да донесу суд о предностима овог оружја, које би могло да обезбиједи одлучујућу предност у овом рату, насупрот ризику од посљедица и неопходности каснијег рашчишћавања", додао је британски аналитичар. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана