Британска влада планира забрану вејпова за једнократну употребу

Танјуг
Британска влада планира забрану вејпова за једнократну употребу

ЛОНДОН - Британска влада најавила је да ће увести забрану вејпа, електронских цигарета за једнократну употребу, у оквиру планова за борбу против све већег броја младих који почињу да их користе. Планиране мере забране биће усмјерене и за спречавање продаје вејпа деци и циљане продаје тих производа која је усмерена ка малољетницима, као и забрана продаје алтернатива, попут никотинских кесица.

Очекује се да ће забрана бити уведена широм Велике Британије, саопштила је влада. Детаље плана британске владе о увођењу забране употребе електронских цигарета требало би данас да изнесе енглески премијер Риши Сунак током посете једној школи.

"Као што сваки родитељ или наставник зна, један од најзабрињавајуćих трендова у овом тренутку је пораст вејпинга међу децом, и зато морамо деловати, пре него што прерасте у социјални проблем", саопштио је Сунак. Британска секретарка за здравство Викторија Аткинс рекла је за ББЦ да је уверена да ће нови закон проћи у парламенту до одржавања општих избора, који се очекују ове године, као и да ће вјероватно ступити на снагу почетком следеће, 2025. године.

После усвајања предлога закона, за шта би се могла користити пороцедура постојећег законодавства за заштиту животне средине, трговци ће имати шест мјесеци да га спроведу. У Уједињеном Краљевству последњих неколико година број малољетника узраста од 11 до 17 година који конзумирају вејпове готово се дуплирао, са 4,1 одсто колико је забележено 2020. године на садашњих 7,6 одсто, показују подаци добротворне организације Ацтион он Смокинг анд Хеалтх (Асх).

Међутим, Удружење индустрије вејпинга у Великој Британији изјавило је да је „запрепашćено“ најавом британске владе, наводећи да су вејп производи за једнократну употребу "играли кључну улогу, помогавши милионима одраслих да оставе цигаре" .

"Иако је акција за спријечавање приступа младих вејпингу од кључног значаја, овај потез више личи на очајнички покушај владе да жртвује вејпере за гласове", наводи се у саопштењу удружења. Предложене мере могле би се односити на изглед амбалаже вејпова са укусом, како би се учинио мање привлачним, али и на њихово позиционирање у продавницама, тако да буду ван видокруга дјеце. 

Овим кораком Велика Британија се придружује малој групи земаља које планирају да забране вејпове за једнократну употребу. Аустралија, Француска, Немачка и Нови Зеланд најавиле су сличне планове, иако их је до сада реализовао само Нови Зеланд. Прошле године британска влада објавила је да намерава да уведе меру којом се забрањује продаја цигарета свима рођенима после 1. јануара 2009. године, како би покушали да остваре достизање "генерација без дима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана