Британија: Жељезничари почели нову годину једнонедјељним штрајком

Танјуг
Foto: Танјуг

ЛОНДОН - Британски жељезничари започели су данас нову годину једнонедјељним штрајком, због чега је поремећен повратак на посао милионима путника.

Британија је погођена најгорим низом радничких протеста још од времена када је Маргарет Тачер била премијерка 1980-их, јер растућу инфлацију прати више од 10 година стагнирања раста плата, што многим запосленима онемогућава нормалан животни стандард, преноси Ројтерс.

Поновљени штрајкови жељезничара угрозили су мрежу посљедњих мјесеци, док су се медицинске сестре, аеродромско особље, болничари и поштански радници такође протестима укључили у борбу за веће плате како би одржали корак са инфлацијом која се креће близу 40-годишњег максимума, достигавши 10,7 одсто у новембру.

Наставници би требало да ступе у штрајк сљедеће недјеље у Шкотској. 

Влада је саопштила да нема могућности да радницима у јавном сектору омогући раст примања у висини инфлације, што значи да се не назире крај ономе што је названо новом "зимом незадовољства" према низу штрајкова које су захватиле Британију касних 1970-их, наводи британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана