Британија: Украјина не смије да користи ракете дугог домета за нападе на Русију

Танјуг
Британија: Украјина не смије да користи ракете дугог домета за нападе на Русију

ЛОНДОН - Велика Британија није дала Украјини дозволу да користи њене ракете дугог домета за нападе на руску територију, саопштено је данас из кабинета британског премијера Кира Стармера, након што се Стармер састао са украјинским предсједником Володимиром Зеленским у Лондону.

-Очигледно желимо да Украјина буде у најснажнијој позицији, али побједа ни у једном рату није извојевана само једним оружјем. А што се тиче (ракета) Сторм Шедоу, британска влада није промијенила своју позицију по питању употребе тих далекометних пројектила - рекао је  портпарол, а преноси Индепендент.

Он је такође истакао да Британија остаје при ставу да Украјина има право да у одређеним околностима изводи нападе на руску територију.

Током састанка у са Стармером у Даунинг стриту, на којем је учествовао и нови генерални секретар НАТО-а Марк Руте, Зеленски је изнео детаље свог ''плана побједе''.

За долазак Зеленског у Даунинг стриту је постављен црвени тепих, а двојица лидера су се руковала и загрлила на степеницама броја 10.

-Хвала народу Уједињеног Краљевства, народу ваше велике земље, за снагу коју нам уливате од самог почетка рата  - рекао је он прије почетка састанка.

Украјински лидер покушаће да од савезника који снабдијевају Украјину наоружањем добије дозволу за употребу ракета дугог домета током предстојећег самита у Рамштајну у Немачкој.

Ово је други пут да је Зеленски посјетио Даунинг стрит откако је Стармер изабран за премијера, а у јулу је био први страни лидер који је посјетио број 10 од промјене власти у Британији.

Стармер се, док је био лидер опозиције, састао са Зеленским у Украјини у фебруару и разговарао са њим на самиту НАТО-а у јулу.

На том састанку земаља НАТО-а блок је обећао Украјини "неповратан пут" ка чланству, нешто што украјинска влада сматра виталним за своју безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана