Британија разматра набавку флоте шпијунских балона

Танјуг
Британија разматра набавку флоте шпијунских балона

ЛОНДОН - Велика Британија разматра куповину флоте шпијунских балона који могу да лете на великим висинама изнад непријатељских држава, пренио је данас британски Тајмс. Британска влада је прошле године потписала уговор у вриједости од 100 милиона фунти са америчком корпорацијом Сијера Невада о развијању ''ваздушних надзорних система без посаде'', као и да би ти балони требало да лете на висини између 15 и 25 километара, што значи да су мање шансе да на њих утичу турбуленције, пренио је тај портал.

Службеник британског министарства одбране Рос Корбет је навео да балони који лете на тој висини, односно у стратосфери, стабилније лете изнад циља осматрања.

''Наша радна теорија је да турбуленција коју смо сви искусили у путничким авионима који лете на 13 км не постоји у истом степену у стратосфери. Ако се то испостави као тачно, могли бисмо да шаљемо лаке летелице на дуге периоде, без бриге да ће на њих утицати турбуленција", оценио је Корбет.

Он је додао да Министарство одбране разматра и ''системе са фиксним крилима'', и ''системе базиране на балонима'', уз образложење да је потребно имати ''низ различитих могућности'' које би укључивале ''летелице које на дуже вријеме могу летити стратосфером'', као и оне које ''могу летети на краћи фиксни период''.

Компанија Сијера Невада прошле јесени успјешно је тестирала балон који је полетео из града Пејџа у Аризони и потом прелетио копно САД у правцу сјевероистока. Како наводи Тајмс, интересовање држава за балоне порасло је након што је прошлог мјесеца примећен кинески шпијунски балон како лети изнад осетљивих америчких војних локација, што је довело до дипломатског инцидента.

Балон, за који се чинило да га напајају соларни панели и да је имао антене које су му омогућавале да пресреће осјетљиве комуникационе канале, откривен је изнад америчких нуклеарних ракетних силоса у држави Монтана.

САД су тада оптужиле Кину да користи балоне за спровођење програма масовног надзора који обухвата 40 земаља на пет континената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана