Британија одбила захтjев Зеленског да ракетама дугог напада Русију

Танјуг
Британија одбила захтjев Зеленског да ракетама дугог напада Русију

ЛОНДОН  - Влада Велике Британије одбацила је позиве украјинског предсједника Володимира Зеленског да користи ракете дугог домета “Сторм Шедоу” у нападу на Русију.

Зеленски је тврдио да би његов контранапад на регион Курск коначно могао да свргне руског предсједника Владимира Путина, пише британски Дејли мејл.

Украјинске снаге сада контролишу око 1.000 квадратних километара у Курску, који се налази на југу Русије, рекао је највиши генерал Кијева, па је Зеленски затражио да искористи ракете дугог домета како би могао да нападне дубље у Русију, али извор из британске владе потврдио је и за Дејли мејл и за Телеграф да Британија није промијенила своју политику и да још увијек не дозвоља да се то оружје користи у нападу.

-Није било промјене - рекао је извор из владе.

Одлука је донијета -упркос томе што је Зеленски наредио да се “припреми списак неопходних акција како би Украјина добила дозволу од партнера за употребу оружја дугог домета за одбрану њене територије”.

Током прошломјесечне посјете Великој Британији, Зеленски је тражио од тамошњег премијера Кира Стармера да укине ограничења у погледу употребе муниције, која има домет од око 250 километара. Став о коришћењу пројектила “Сторм Шедоу” није само на британској влади, пошто се пројектил производи у Француској, што значи да се и Париз пита о условима коришћења.

Како наводи Дејли мејл, Украјина жели да искористи поменуте ракете како би напала аеродроме и логистичка чворишта далеко изван линије фронта коју Москва користи да ојача своју позицију у Курску.

Кијев је такође и од Вашингтона тражио дозволу да користи ракету дугог домета “Атакмс” током офанзиве на Курск, али и то одбијено. Гувернер Курска Алексеј Смирнов рекао је Пурину да Украјина сада контролише најмање 28 села и градова у тој области.

Такође је казао да је у нападу погинуло најмање 12 особа и да је 121.000 грађана напустило своје домове и да ће вјероватно још 59.000 бити расељено. Русија је такође наредила евакуацију око 11.000 људи из сусједне Белгородске области, пошто су званичници упозорили на “непријатељске активности на граници”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана