Британија: Медицинске сестре и запослени у Хитној помоћи штрајкују због плата

Танјуг
Британија: Медицинске сестре и запослени у Хитној помоћи штрајкују због плата

ЛОНДОН- Десетине хиљада медицинских сестара и запослених у Хитној помоћи у Великој Британији ступили су данас у дводневни штрајк.

Синдикати наводе да је ово највећи штрајк у историји јавног здравственог система у Британији, пренио је АП.

Синдикати медицинских сестара су саопштили да ће се пружање хитне помоћи и лијечење пацијената обољелих од канцера наставити током њиховог 48-часовног штрајка, али да ће на хиљаде заказаних прегледа и лакших интервенција вјероватно бити одложено.  

Запослени у Хитној помоћи навели су да ће одговорити на најхитније позиве током штрајка.

Шерон Грејем, генерална секретарка синдиката Јунајт, који представља дио запослених у Хитној помоћи, изјавила је јуче да "ни на ком нивоу није било разговора са владом" о платама.

Она је позвала британског премијера Ришија Сунака да "дође за сто и преговара, засуче рукаве и преговара о платама у Националном здравственом систему, јер то је оно што је потребно".

Пет Кален, предсједница синдиката медицинских сестара Краљевског колеџа, рекла је да би смислена понуда владе могла да доведе штрајк "брзо до краја".         

Синдикати траже повећање плата за текућу годину, али је влада навела да ће разговарати само о наредној години.

Министар здравља Стив Баркли позвао је синдикате да прекину штрајкове, крену напред и уђу у конструктиван дијалог о платама за 2023-2024. годину.

На штрајк су се одлучиле медицинске сестре у Енглеској, док су у Шкотској и Велсу, који имају полуаутономне владе задужене за здравствену политику, синдикати одлучили да не ступе у штрајк док се преговори настављају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана