Британија дневно потроши пола милиона фунти на празне хотелске постеље за мигранте

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Британско министарство унутрашњих послова дневно издваја више од пола милиона фунти за резервације хотелских соба које служе као ''пуфер'' за спречавање претрпаности центара за пријем миграната.

Према лондонском Тајмсу, који се позива на неименовани извор из Министарства, потребно је око 5.000 постеља у случају да дође до пораста броја прелазака миграната преко Ламанша.

У посљедња три дана 1.339 миграната прешло је Ламанш у малим чамцима, чиме је укупан број за ову годину достигао 12.772, што је отприлике исти број који је стигао у ово доба прошле године, упркос прошломјесечној тврдњи Ришија Сунака да је његов план да заустави доласке чамаца са имигрантима ''почео да даје резултате''.

Тајмс додаје да ће 9.689 миграната који су стигли малим чамцима од 7. марта, датума када је представљен приједлог Закона о илегалној миграцији, више неће бити суочени са притвором и удаљењем из Велике Британије и да ће њихов захтјев за азил саслушати Министарство унутрашњих послова, пошто је, према усвојеном амандману владе, одлучено да се закон не примјењује ретроактивно.

Званичници Министарства унутрашњих послова рекли су јуче да је ''пуфер'' од 5.000 празних хотелских постеља важан како би се избјегла претрпаност у обрадном центру Манстон у Кенту.

Непредвиђени случај је да се избјегне понављање претрпаности на локацији прошле јесени када је недостатак хотелских соба довео до тога да је више од 4.000 људи, више него троструко од капацитета, смјештено у једном тренутку, што је довело до избијања дифтерије и других болести.

Просјек ноћне цијене смјештаја мигранта у хотелској постељи је око 109 фунти по особи, што значи да одсјек троши више од 500.000 фунти новца пореских обвезника дневно на празне постеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана