Британија депортовала једним летом рекордан број тражилаца азила

Танјуг
Британија депортовала једним летом рекордан број тражилаца азила

ЛОНДОН  Рекордан број држављана Нигерије и Гане - њих 44, депортован је из Велике Британије у своје матичне земље једним летом, потврдило је данас Министарство унутрашњих послова. Откако су лабуристи дошли на власт у јулу, 3.600 људи је враћено у различите земље, укључујући око 200 у Бразил и 46 на лету за Вијетнам и Источни Тимор, а постоје и редовни летови за депортацију тражилаца азила за Албанију, Литванију и Румунију, пренио је Гардијан.

Летови за депортацију у Нигерију и Гану су релативно ријетки, са само четири забиљежена од 2020. године, а на њима је до сада било много мање људи - до 21.

Вијест о рекордном враћању тражилаца азила једним летом у петак, дошла је након најаве о плану владе да се тражиоци азила који стигну на острва Чагос у Индијском океану, шаљу на британску територију острва Сент Хелен у Атлантском океану, која се описује као најудаљеније мјесто на Земљи.

Након спора који је трајао више од пола вијека, Велика Британија ће острвској држави Маурицијус вратити суверенитет над архипелагом Чагос, који има више од 60 острва у Индијском океану.

Вијест о депортовању тражилаца азила стигла је пошто се испоставило да ће сви тражитељи азила који стигну на Дијего Гарсију, највеће острво у архипелагу Чагос, прије финализације споразума између Велике Британије и Маурицијуса о враћању суверентиета над тим острвима, бити послати на Сент Хелен. Очекује се да ће споразум са острвима Чагос бити потписан с2едеће године.

Око 60 Тамила који се на Дијегу Гарсији налазе од 2021. године, и који су покренули правни спор тврдећи да су незаконито заточени на острву, неће бити укључени у споразум о Светој Хелени. Ускоро се очекује пресуда по њиховом захтјеву за незаконит притвор.

Број тражилаца азила који стижу у Дијего Гарсију од 2021. године мјери се стотинама, што је далеко мање у односу на десетине хиљада људи који су прошли Ламанш у малим чамцима од сјеверне Француске до Велике Британије посљедњих година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана